07 RT - Sometimes doesn't start on first crank - Page 2 - Honda Ridgeline Owners Club Forums
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #11 of 51 (permalink) Old 11-20-2012, 08:38 AM
ROC Rank: 4k Comma Club
 
Ourfarm09's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Fleming, Georgia
Model: RTS
Model Year: 2011
Color: Bali Blue Pearl
Posts: 4,632
Re: 07 RT - Sometimes doesn't start on first crank

Quote:
Originally Posted by kaged View Post
It was red'ish
The battery terminal protector from NAPA that we use at work is red.

aka Ron
U.S. Army (retired) , ASE Certified: Master automotive, Master Med/Heavy truck, Master School bus

AVS ventvisors, ROC decal, scratch and dents in the tailgate.

Ourfarm09 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #12 of 51 (permalink) Old 11-20-2012, 09:23 AM
ROC Rank: Senior
 
Join Date: Aug 2010
Location: Indiana
Model: RTL
Model Year: 2007
Color: Nimbus Gray Metallic
Posts: 902
Re: 07 RT - Sometimes doesn't start on first crank

yup the red is the protectant.. it is fine..
note when you try to start it and it will not turn over.. see if the key lights up on the dash... many times i had this happen and sometimes i think the key does not match the anti theft.. one time it went like 5 x... i removed key and turned it over.. fired right up.. you may see a flashing key on dash if it does not sense it
interpon is offline  
post #13 of 51 (permalink) Old 11-20-2012, 09:48 AM
ROC Rank: 7k Comma Club
 
Join Date: Dec 2009
Location: Moon Township, PA
Model: RTL
Model Year: 2007
Color: Nimbus Gray Metallic
Posts: 7,874
Garage
Re: 07 RT - Sometimes doesn't start on first crank

Quote:
Originally Posted by Ourfarm09 View Post
The battery terminal protector from NAPA that we use at work is red.
Thanks for the clarification. I thought that's what it might be.

Westin black running boards, AVS vent visors, AVS bug shield, blue LED interior switches, LED interior/exterior lights, GE Nighthawk Sport headlight bulbs, Weathertech floor mats, Extang Trifecta soft tonneau cover, Pioneer AVH-P4400BH bypassed head unit, Metra Axxess ASWC, Jensen Carbon 65C components, Jensen Power 400 2ch bridged amp, 10" Boss Onyx shallow sub in custom behind-seat enclosure, FatMat sound deadening, Pyle backup camera
IanRTL is offline  
post #14 of 51 (permalink) Old 11-20-2012, 11:26 PM Thread Starter
ROC Rank: Freshman
 
Join Date: Jul 2008
Location: AZ
Model: RT
Model Year: 2007
Color: Steel Blue Metallic
Posts: 40
Re: 07 RT - Sometimes doesn't start on first crank

I had 7 straight successful starts before it happened again today

I might change the battery. It's 3 years old, which is quite a long time for an Arizona car. Maybe it'll help?
kaged is offline  
post #15 of 51 (permalink) Old 11-20-2012, 11:27 PM Thread Starter
ROC Rank: Freshman
 
Join Date: Jul 2008
Location: AZ
Model: RT
Model Year: 2007
Color: Steel Blue Metallic
Posts: 40
Re: 07 RT - Sometimes doesn't start on first crank

Quote:
Originally Posted by interpon View Post
note when you try to start it and it will not turn over.. see if the key lights up on the dash... many times i had this happen and sometimes i think the key does not match the anti theft.. one time it went like 5 x... i removed key and turned it over.. fired right up.. you may see a flashing key on dash if it does not sense it
Does this happen to you often? In the last 2 weeks, this has been happening a lot more frequently

I will keep my eyes on the dash and look out for a flashing key on the dash.
kaged is offline  
post #16 of 51 (permalink) Old 11-21-2012, 06:50 AM
Moderator
 
speedlever's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: High Point, NC
Model: RTS
Model Year: 2008
Color: Billet Silver Metallic
Posts: 19,871
Re: 07 RT - Sometimes doesn't start on first crank

Chasing erratic failures like that can be extremely frustrating. Please follow up if/when you find the culprit and let us know what it is.

2008 Ridgeline RTS in BSM


2006 Pilot EXL-RES in BSM


1999 Civic LX 5 speed manual in flat black


2009 Toyota Corolla S in Blue Streak
speedlever is offline  
post #17 of 51 (permalink) Old 11-21-2012, 08:40 PM
ROC Rank: Senior
 
Join Date: Aug 2010
Location: Indiana
Model: RTL
Model Year: 2007
Color: Nimbus Gray Metallic
Posts: 902
Re: 07 RT - Sometimes doesn't start on first crank

It varied for me.. Has not done it in a while..seemed to run in streaks.. Battery if oem yes change it
interpon is offline  
post #18 of 51 (permalink) Old 11-29-2012, 04:28 PM Thread Starter
ROC Rank: Freshman
 
Join Date: Jul 2008
Location: AZ
Model: RT
Model Year: 2007
Color: Steel Blue Metallic
Posts: 40
Re: 07 RT - Sometimes doesn't start on first crank

Quote:
Originally Posted by kaged View Post
Does this happen to you often? In the last 2 weeks, this has been happening a lot more frequently

I will keep my eyes on the dash and look out for a flashing key on the dash.
I haven't tried any thing new. My ride has started without any issues for the past week, until today. I've been watching the "key" dash light with every start. When it didn't start today, the "key" lit up green the way it does on good starts.

My multimeter shows good voltage on the battery, but maybe i should have autozone test it?
kaged is offline  
post #19 of 51 (permalink) Old 11-29-2012, 06:35 PM
Moderator
 
speedlever's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: High Point, NC
Model: RTS
Model Year: 2008
Color: Billet Silver Metallic
Posts: 19,871
Re: 07 RT - Sometimes doesn't start on first crank

Good voltage does not necessarily make a good battery. Put a load on it and if it drops too much, it's baaad (and that's not good).

When you say it doesn't start, does that mean it turned over but wouldn't catch? Or that it wouldn't even spin the engine?

2008 Ridgeline RTS in BSM


2006 Pilot EXL-RES in BSM


1999 Civic LX 5 speed manual in flat black


2009 Toyota Corolla S in Blue Streak
speedlever is offline  
post #20 of 51 (permalink) Old 11-29-2012, 06:45 PM Thread Starter
ROC Rank: Freshman
 
Join Date: Jul 2008
Location: AZ
Model: RT
Model Year: 2007
Color: Steel Blue Metallic
Posts: 40
Re: 07 RT - Sometimes doesn't start on first crank

Quote:
Originally Posted by speedlever View Post
Good voltage does not necessarily make a good battery. Put a load on it and if it drops too much, it's baaad (and that's not good).

When you say it doesn't start, does that mean it turned over but wouldn't catch? Or that it wouldn't even spin the engine?


I'll get the battery tested.

When this problem happens...there is no noise made. The truck isn't even trying to turn over. The only thing that happens is the instrument lights on the dash light up.
kaged is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Honda Ridgeline Owners Club Forums > Honda Ridgeline > Problems & Issues

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Honda Ridgeline Owners Club Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
SeaFoam In gas tank and crank ? Gouranga Fuel Economy and Gas Related Discussion 2 11-03-2012 06:10 AM
2007 - won't crank - batt OK hboynton Problems & Issues 5 08-01-2012 04:31 PM
Ridge will crank but won't start tn_ridge Problems & Issues 4 04-28-2012 09:35 PM
Impact gun on crank bolt mokume1 Under The Hood / Performance 9 05-06-2011 01:30 PM
Why doesn't honda offer a Factory remote start? gizzygone Mobile Electronics 13 04-06-2010 09:01 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome