07 RT - Sometimes doesn't start on first crank - Page 2 - Honda Ridgeline Owners Club Forums
     Honda Ridgeline Owners Club Forums
Go Back   Honda Ridgeline Owners Club Forums > Honda Ridgeline > Problems & Issues


RidgelineOwnersClub.com is the premier Honda Ridgeline Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Notices

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 11-20-2012, 08:38 AM   #11
Ourfarm09
ROC Rank: 4k Comma Club
2011 RTS
Bali Blue Pearl
 
Ourfarm09's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Fleming, Georgia
Posts: 4,497
Re: 07 RT - Sometimes doesn't start on first crank

Quote:
Originally Posted by kaged View Post
It was red'ish
The battery terminal protector from NAPA that we use at work is red.
__________________
aka Ron
U.S. Army (retired) , ASE Certified

AVS ventvisors, ROC decal,
Ourfarm09 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 11-20-2012, 09:23 AM   #12
interpon
ROC Rank: Senior
2007 RTL
Nimbus Gray Metallic
 
Join Date: Aug 2010
Location: Indiana
Posts: 668
Re: 07 RT - Sometimes doesn't start on first crank

yup the red is the protectant.. it is fine..
note when you try to start it and it will not turn over.. see if the key lights up on the dash... many times i had this happen and sometimes i think the key does not match the anti theft.. one time it went like 5 x... i removed key and turned it over.. fired right up.. you may see a flashing key on dash if it does not sense it
interpon is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-20-2012, 09:48 AM   #13
IanRTL
ROC Rank: 6k Comma Club
2007 RTL
Nimbus Gray Metallic
 
Join Date: Dec 2009
Location: Moon Township, PA
Posts: 6,330
Re: 07 RT - Sometimes doesn't start on first crank

Quote:
Originally Posted by Ourfarm09 View Post
The battery terminal protector from NAPA that we use at work is red.
Thanks for the clarification. I thought that's what it might be.
__________________
Westin chrome tube steps, AVS vent visors, AVS bug shield, blue LED interior switches, LED interior/exterior lights, Weathertech floor mats, Extang Trifecta soft tonneau cover, Pioneer AVH-P4400BH bypassed head unit, Metra Axxess ASWC, Jensen Carbon 65C components, Jensen Power 400 2ch bridged amp, 10" Boss Onyx shallow sub in custom behind-seat enclosure, FatMat sound deadening, Koolertron backup camera
IanRTL is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-20-2012, 11:26 PM   #14
kaged
ROC Rank: Freshman
2007 RT
Steel Blue Metallic
 
Join Date: Jul 2008
Location: AZ
Posts: 40
Re: 07 RT - Sometimes doesn't start on first crank

I had 7 straight successful starts before it happened again today

I might change the battery. It's 3 years old, which is quite a long time for an Arizona car. Maybe it'll help?
kaged is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-20-2012, 11:27 PM   #15
kaged
ROC Rank: Freshman
2007 RT
Steel Blue Metallic
 
Join Date: Jul 2008
Location: AZ
Posts: 40
Re: 07 RT - Sometimes doesn't start on first crank

Quote:
Originally Posted by interpon View Post
note when you try to start it and it will not turn over.. see if the key lights up on the dash... many times i had this happen and sometimes i think the key does not match the anti theft.. one time it went like 5 x... i removed key and turned it over.. fired right up.. you may see a flashing key on dash if it does not sense it
Does this happen to you often? In the last 2 weeks, this has been happening a lot more frequently

I will keep my eyes on the dash and look out for a flashing key on the dash.
kaged is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-21-2012, 06:50 AM   #16
speedlever
Moderator
2008 RTS
Billet Silver Metallic
 
speedlever's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: High Point, NC
Posts: 17,143
Re: 07 RT - Sometimes doesn't start on first crank

Chasing erratic failures like that can be extremely frustrating. Please follow up if/when you find the culprit and let us know what it is.
__________________
2008 Ridgeline RTS in BSM


2006 Pilot EXL-RES in BSM
speedlever is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-21-2012, 08:40 PM   #17
interpon
ROC Rank: Senior
2007 RTL
Nimbus Gray Metallic
 
Join Date: Aug 2010
Location: Indiana
Posts: 668
Re: 07 RT - Sometimes doesn't start on first crank

It varied for me.. Has not done it in a while..seemed to run in streaks.. Battery if oem yes change it
interpon is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-29-2012, 04:28 PM   #18
kaged
ROC Rank: Freshman
2007 RT
Steel Blue Metallic
 
Join Date: Jul 2008
Location: AZ
Posts: 40
Re: 07 RT - Sometimes doesn't start on first crank

Quote:
Originally Posted by kaged View Post
Does this happen to you often? In the last 2 weeks, this has been happening a lot more frequently

I will keep my eyes on the dash and look out for a flashing key on the dash.
I haven't tried any thing new. My ride has started without any issues for the past week, until today. I've been watching the "key" dash light with every start. When it didn't start today, the "key" lit up green the way it does on good starts.

My multimeter shows good voltage on the battery, but maybe i should have autozone test it?
kaged is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-29-2012, 06:35 PM   #19
speedlever
Moderator
2008 RTS
Billet Silver Metallic
 
speedlever's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: High Point, NC
Posts: 17,143
Re: 07 RT - Sometimes doesn't start on first crank

Good voltage does not necessarily make a good battery. Put a load on it and if it drops too much, it's baaad (and that's not good).

When you say it doesn't start, does that mean it turned over but wouldn't catch? Or that it wouldn't even spin the engine?
__________________
2008 Ridgeline RTS in BSM


2006 Pilot EXL-RES in BSM
speedlever is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-29-2012, 06:45 PM   #20
kaged
ROC Rank: Freshman
2007 RT
Steel Blue Metallic
 
Join Date: Jul 2008
Location: AZ
Posts: 40
Re: 07 RT - Sometimes doesn't start on first crank

Quote:
Originally Posted by speedlever View Post
Good voltage does not necessarily make a good battery. Put a load on it and if it drops too much, it's baaad (and that's not good).

When you say it doesn't start, does that mean it turned over but wouldn't catch? Or that it wouldn't even spin the engine?


I'll get the battery tested.

When this problem happens...there is no noise made. The truck isn't even trying to turn over. The only thing that happens is the instrument lights on the dash light up.
kaged is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Honda Ridgeline Owners Club Forums > Honda Ridgeline > Problems & Issues

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Honda Ridgeline Owners Club Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
SeaFoam In gas tank and crank ? Gouranga Fuel Economy and Gas Related Discussion 2 11-03-2012 06:10 AM
2007 - won't crank - batt OK hboynton Problems & Issues 5 08-01-2012 04:31 PM
Ridge will crank but won't start tn_ridge Problems & Issues 4 04-28-2012 09:35 PM
Impact gun on crank bolt mokume1 Under The Hood / Performance 9 05-06-2011 01:30 PM
Why doesn't honda offer a Factory remote start? gizzygone Mobile Electronics 13 04-06-2010 09:01 PM


All times are GMT -6. The time now is 04:22 PM.



Views and opinions expressed on this forum are not necessarily those held by Autoforums, Inc. or forum management.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.