Honda Ridgeline Owners Club Forums banner

1 - 19 of 19 Posts

·
Registered
Joined
·
9 Posts
Discussion Starter #1
Greetings. Very frustrated that I can’t get CarPlay in my 2019 Black Edition to recognize my iPhone XR. The USB cable will charge my XR fine, and the same cable connects to hubby’s iPhone X without issue via CarPlay.

Both phones have the latest IOS and have been restarted recently. The XR connects via Bluetooth fine, but no option for CarPlay appears when the USB cable is plugged in. Even when I try to connect manually via USB, the Honda display tells me it cannot connect and to try later.

I searched through a few other threads on this forum and tried those minor settings changes, but still not working.

Anyone else out there having this issue?

-Betty
 

·
Premium Member
Joined
·
1,228 Posts
Are the two phones named the same, by chance? My GF & I have the same phone. They had the same name, and a similar situation occurred. I renamed mine and then they both worked fine.

It may not be the answer, but it is an easy solution if it is.

Good luck!
 

·
Premium Member
Joined
·
1,164 Posts
Are the two phones named the same, by chance? My GF & I have the same phone. They had the same name, and a similar situation occurred. I renamed mine and then they both worked fine. It may not be the answer, but it is an easy solution if it is.
I don't believe it.
 

·
Registered
Joined
·
9 Posts
Discussion Starter #5
I’ve noticed a few others on this forum facing the same issue with similar variables. Thought I’d check back in to see if anyone has found a solution.
 

·
Premium Member
Joined
·
1,228 Posts
I don't believe it.
What don't you believe? This occurred with Android Auto and (2) Samsung S9+ phones. Hers would not work properly until I renamed mine. (Android Auto would not connect.) After renaming and re-adding mine, everything worked properly for both of us. We had tried removing the profiles from the RL and the phones, twice, without sucess, and I am not a technical neophyte.

Perhaps it was coincidence, but based upon the timing and the change, I believe that the name was the issue. It is not worth changing it back to confirm or refute it.

It is also not an "apples to apples" comparison since hers are Apples and ours are Android. Also, as I said, while it may NOT have been the issue, it was an easy change to try IF the phones were the same and had the same names.

Lastly, I don't care if you believe it. 🤨
 

·
Registered
Joined
·
9 Posts
Discussion Starter #8
Thanks for the ideas everyone! I’ll try a different cable — haven’t tried that yet since the iPhone X works fine with the existing cable. Haven’t tried doing a factory reset on the phone either... Figure that’s what Honda will recommend, aka the last resort...
 

·
Registered
Joined
·
27 Posts
Anything work? I can only get my '19 RTLE to recognize my iPhone 6S if I plug it in before I start the truck.
 

·
Registered
Joined
·
9 Posts
Discussion Starter #11
Thanks Technist and Blz2dwl for the follow up. Haven’t had the opportunity to troubleshoot yet but plan to this week. If other cables don’t work I’ll try the system reset and report back. Feeling confident that I have a few things to try!
 

·
Registered
Joined
·
110 Posts
When I first got the truck I was using a genuine OEM standard-length white Apple cable and like everyone else here I could only make CarPlay work if I connected it before I started the truck, which was annoying plus I didn't like the look of the white cord on the black interior. I ended up getting a ProClip dash mount holder for my iPhone over on the right-hand side of the center console and to avoid having the long white cable coiled up underneath the center stack or just flopping around, I ordered a black 1 ft MFI-certified iPhone cable from Amazon here:


I bought the cable in November 2018, so it's been over a year and ever since I've been using this cable I can plug my iPhone 8 in whenever I want--before starting the truck, after starting, while moving, etc--and the CarPlay option will appear shortly thereafter in the source menu and I can select and use it. If it was already on CarPlay previously, whenever I plug it in, it will connect automatically in a few seconds and then start playing where I left off on my PodCast.

Again, your mileage may vary, but the cable listed above definitely worked for me and now I'm very happy with my CarPlay experience in the RL.
 

·
Registered
Joined
·
6 Posts
Betty,

I ended up going through the Factory Data Reset through the system settings and so far have not had issues plugging in after the truck is started. Only had a couple of tries so far so we'll see how long it last but I'd say it's worth trying. Just a heads up it will reset your radio presets and Carplay/bluetooth pairing and probably all other customized settings.
 

·
Registered
Joined
·
1 Posts
Two things I've noticed with CarPlay in my RTL-T -

1. Sometimes my phone resets the "Use CarPlay While Locked" setting, so it won't connect unless I unlock the phone. Not Honda related, but something to check
2. I find that I need to plug the phone in BEFORE I start the truck, or AFTER the center console boots up completely. Plugging it in while the radio is booting up almost always fails.
 

·
Registered
Joined
·
27 Posts
Nope, doing the factory data reset had no impact. Carplay only works for me if I plug the phone in before starting the truck.
 

·
Registered
Joined
·
9 Posts
Discussion Starter #18
Hey gang, OP here. After trying 3 separate cables with no luck, I did a factory reset on the Ridgeline and CARPLAY NOW WORKS on my iPhone XR!!! I’m 4 for 4 in my connection attempts so far, and thankfully the iPhone X still works as well.

Thanks for everyone’s suggestions. Moving along now....
 

·
Registered
Joined
·
63 Posts
One more weird edge case to keep in mind:

My phone won't connect to Carplay if my wife's phone is already plugged into the console cable to charge.

This lesson was learned recently on a highway trip, she had hers charging from the console port. We stopped for gas and I habitually grabbed my phone to go inside while she waited in the truck. When leaving and plugging it in as normal, it took forever to realize she had to unplug hers before Carplay would re-connect to mine.
 
1 - 19 of 19 Posts
Top