Odebrałem dziś paletę kostki brukowej. Powinno ważyć około 2340 funtów. Wszyscy na podwórku byli pod wrażeniem. Byłem jeszcze bardziej pod wrażeniem, gdy bez problemu przejechałem z nią 20 minut
Prawdopodobnie to zły pomysł. Z łatwością przekroczyłeś nośność pojazdu.Odebrałem dziś paletę kostki brukowej. Powinna ważyć około 2340 funtów. Wszyscy na podwórzu byli pod wrażeniem. Jeszcze bardziej byłem pod wrażeniem, gdy przejechałem z nią 20 minut bez problemu
Jednorazowy 20-minutowy transport, nic się nie stało, hej, dobra robota Ridgeline!Prawdopodobnie niezbyt dobry pomysł. Z łatwością przekroczyłeś dopuszczalną ładowność pojazdu.
Ostatnim razem, gdy przewoziłem worki ściółki o pojemności 2 stóp sześciennych w moim G1 RL, 35 było mniej więcej maksimum. Worki były mokre i ważyły około 40 funtów każdy. To prawie 1500 funtów. Zostało trochę miejsca, ale niewiele. Myślę, że 50 worków byłoby wyzwaniem, nawet z dodatkowymi 4", które zapewnia G2. Kupiłem pełną paletę (70) i załadowałem ją na moją przyczepę, którą holowałem z RL. To potencjalnie blisko 3000 funtów. Samochód nie miał problemu, ale paleta jest tak wysoko ułożona, że jest bardzo górnolotna.Dobrze wiedzieć. Zdecydowanie Ridgeline daje radę. Nie coś, co będę powielał, ale sprawia, że czuję się lepiej, przesuwając granice z workami ściółki tej wiosny.
Zakładając 20 funtów na worek 2 stóp sześciennych (więcej, jeśli mokry), 50 worków będzie moim limitem wagowym. Miło byłoby załadować paletę, ale typowa paleta to 70 worków. Co daje 1400 funtów, jeśli są suche, ale nie można na tym polegać.
Z instrukcji obsługi:Odebrałem dzisiaj paletę kostki brukowej. Powinno ważyć około 2340 funtów.
Maksymalna masa ładunku wynosi 1583 funtyZ instrukcji obsługi:
Maksymalna dopuszczalna masa ładunku na skrzyni ładunkowej wynosi 1100 funtów (500 kg).
Nie sądzę, Bill. Nie sądzę, żeby OP wiedział lepiej i podjął OGROMNE ryzyko i nie przeczytał i nie zrozumiał ograniczeń swojej ciężarówki. 20 minut czy nie, to mogło spowodować poważne uszkodzenia... cieszę się, że w końcu się udało, ponieważ nikt na tym forum nie chciałby zobaczyć poważnej awarii.Wow ludzie, o ile się nie mylę, wszyscy traktujecie post OP zbyt poważnie. Tak, może załadował to tak bardzo na jednorazową, 20-minutową podróż przez miasto, ale poważnie wątpię, żeby opowiadał się za robieniem tego regularnie!
Bill
OK Bill...kto powiedział, że to "powolny" rejs"? W świecie, w którym żyję, nieoczekiwane może się zdarzyć w mgnieniu oka (powolny rejs czy nie) i nigdy nie wiesz, kiedy nadejdzie ten czasCholera jasna, 80 MPH na autostradzie mógłbym zrozumieć, ale 20-minutowy powolny rejs przez miasto? Szczerze mówiąc, niektórzy z was naprawdę potrzebują prawdziwego życia poza Internetem!
Bill
Wszyscy wiemy, co się dzieje, gdy się "zakłada", Bill. I to samo można powiedzieć o was, wiejskich znawcach z gankuWy, miejskie cwaniaczki - znawcy z fotela, w ogóle nie macie pojęcia, na czym polega przeciążanie pojazdu!
Bill
Tak, ale co z Hillary Clinton? Zgłoszono, że za każdym razem, gdy jeździ, przeładowuje swoją ciężarówkę.Meh, nie widzę w tym nic złego, zrobiłem o wiele gorzej, jeśli to krótka przejażdżka. On nie przewozi niewidomych sierot w przeładowanym szkolnym autobusie przez góry Skaliste, to była 20-minutowa powolna przejażdżka do domu.
W 100% się z tobą zgadzam w kwestii skrzyni biegów, ale kiedy moja skrzynia biegów z 2018 roku uległa awarii, dealer naprawdę naciskał na przeciążanie ciężarówki jako powód. Nigdy jej nie przeciążałem. Z drugiej strony obwiniali również jazdę w terenie, holowanie i mój zestaw do podnoszenia za awarię, więc weź wszystko, co mówią, z tym na uwadze...Skrzynia biegów nie będzie miała nic przeciwko - jest zaprojektowana do ciągnięcia ciężaru pojazdu plus 5000 funtów.
Problemy z przeciążeniem skrzyni ładunkowej to:
- Drogi hamowania są dłuższe z ładunkiem 1100 funtów w skrzyni i wykładniczo dłuższe z ładunkiem 2304 funtów w skrzyni. Możesz zatrzymać się z prędkości 60 mil na godzinę w odległości 140 stóp bez obciążenia, 160 stóp z ładunkiem 1100 funtów w skrzyni lub 200 stóp z ładunkiem 2304 funtów w skrzyni.
- Podłoga skrzyni, konstrukcja i elementy zawieszenia mogą wytrzymać obciążenie statyczne 2304 funtów, ale jeśli wjedziesz na nierówność, nagle masz siłę 6000 funtów, która może uszkodzić pojazd.
- Ładunek 2304 funtów może dostać się prosto do kabiny, jeśli w coś uderzysz.
Myślę, że powinieneś celować w 3000 funtów… niech to będzie rekord!Więc jaki jest wniosek - muszę odebrać kilka kostek brukowych. Czy 2340 funtów jest w porządku, czy powinienem zrobić dwa kursy?
Dodatkowy margines bezpieczeństwa czy na skraju punktu krytycznegoOsobiście uznałem ten post za uspokajający z dodatkowym marginesem bezpieczeństwa, który Honda najwyraźniej wbudowała w Ridgeline!
Bill
BRAWO!! Dobrze powiedziane!!Co zaobserwowałem w czasie spędzonym na tej niebieskiej skale krążącej wokół słońca.
1. Są tacy, którzy przestrzegają zasad niezależnie od tego, co ma sens.
2. Są tacy, którzy wychodzą poza zasady i podejmują kalkulowane ryzyko, wykorzystując swoje doświadczenie jako przewodnika.
3. Są tacy, którzy rzucają ostrożność na wiatr i żyją na krawędzi.
Nie jestem tu po to, żeby osądzać, ale powiem, że bez osób podejmujących ryzyko nic na tym świecie nigdy by się nie dokonało. Ale zasady są również potrzebne i służą pewnemu celowi.
Rozumiem, że wielu właścicieli Hond prawdopodobnie wpada w kategorię 1 i prawdopodobnie na tym forum jest nieproporcjonalnie duża ich liczba, ale działanie poza wyznaczonymi limitami nie jest czymś nienormalnym. Na przykład wszyscy przekraczamy prędkość na autostradzie, łamiąc wyznaczone limity, ponieważ wiemy, że nie odzwierciedlają one rzeczywistości.
Nie mam pojęcia, o ile można przeciążyć limit wagowy, ale jestem pewien, że większość ludzi zrobiła to bez żadnych negatywnych konsekwencji. Przeciążając wiele pojazdów przez lata, nauczyłem się jeździć wolno, zostawiać dużo miejsca do hamowania i bardzo uważać na wszelkie nierówności.
Nie możemy powiedzieć, co ten facet zrobił lub czego nie zrobił, miejmy nadzieję, że był wystarczająco doświadczony, aby wiedzieć, jak postępować bez incydentu. Myślę, że tak zrobił, ponieważ wrócił, stworzył zdjęcie i je opublikował. Albo miał szczęście, ale jestem pewien, że wiedział, co robi.
W każdym razie, po prostu próbuję spojrzeć na ten temat z pewnej perspektywy. Wszyscy łamiemy zasady, po prostu wszyscy wybieramy różne zasady do złamania.
Zapiszcie mnie również na pozycji #2. Powiem @DriveAllNight, że przekroczenie ograniczenia prędkości (co pojazd jest zaprojektowany do robienia) znacznie różni się od przeciążania ciężarówki o 1000#+ i inżynierowie, którzy zaprojektowali ją z oceną 1100#, skrzywiliby się. Czy możesz przekroczyć 10-20%? Prawdopodobnie. Czy spróbowałbym 10-20%... być może, w zależności od sytuacji i jeśli druga podróż byłaby wykluczona. Ale znacznie powyżej 100% obciążenia znamionowego... przepraszam... to nie jest ryzyko kalkulowane na podstawie doświadczenia@DriveAllNight, obecnie jestem na pozycji numer 2 i w młodszych latach skakałem między 2 a 3. Przypuszczam, że przyjmę #1, gdy zbliżę się do emerytury i prawdopodobnie wrócę do #3 w ostatniej zaplanowanej dekadzie. 😁
Honda ma limit ładowności skrzyni ładunkowej, który uwzględnia ciężar umieszczony na pokrywie skrzyni ładunkowej. Nie chodzi tylko o ogólną ocenę GVW dla RL i/lub to, co mogłoby lub nie mogłoby obsłużyć, nawet przez krótki czas.Odebrałem dziś paletę kostki brukowej. Powinna ważyć około 2340 funtów. Wszyscy na podwórzu byli pod wrażeniem. Jeszcze bardziej byłem pod wrażeniem, gdy przejechałem z nią 20 minut bez problemu
Jestem pewien, że dokładnie to mieli na myśli inżynierowie HondyTo oznacza, że należy robić to powoli i spokojnie, wprowadzać płynne dane i zabezpieczyć ładunek, aby się nie przesuwał... i nic złego się nie stanie.
Tak, zrobiłem to. W przeciwnym razie wszystko wydaje się miękkie i chwiejne przy dużym obciążeniu.Podnieśliście ciśnienie powietrza z tyłu, prawda? Prawda?