Honda Ridgeline Owners Club Forums banner
Status
Not open for further replies.

Maksymalna nośność skrzyni ładunkowej Honda Ridgeline 2022

25K views 80 replies 33 participants last post by  zroger73  
#1 ·
Odebrałem dziś paletę kostki brukowej. Powinno ważyć około 2340 funtów. Wszyscy na podwórku byli pod wrażeniem. Byłem jeszcze bardziej pod wrażeniem, gdy bez problemu przejechałem z nią 20 minut

Attachments

#3 ·
Prawdopodobnie niezbyt dobry pomysł. Z łatwością przekroczyłeś dopuszczalną ładowność pojazdu.
Jednorazowy 20-minutowy transport, nic się nie stało, hej, dobra robota Ridgeline! (y)

(To przywołuje wspomnienia przeładowania mojego El Camino i wyłamania mocowań amortyzatorów! :unsure: )

Bill

#4 ·
Dobrze wiedzieć. Zdecydowanie Ridgeline daje radę. Nie coś, co powtórzę, ale sprawia, że czuję się lepiej, przesuwając granice z workami ściółki tej wiosny.

Zakładając 20 funtów na worek 2 stopy sześcienne (więcej, jeśli mokry), 50 worków będzie moim limitem wagowym. Miło byłoby załadować paletę, ale typowa paleta to 70 worków. To 1400 funtów, jeśli jest sucha, ale nie można na tym polegać.

#7 ·
Dobrze wiedzieć. Zdecydowanie Ridgeline daje radę. Nie coś, co będę powielał, ale sprawia, że czuję się lepiej, przesuwając granice z workami ściółki tej wiosny.

Zakładając 20 funtów na worek 2 stóp sześciennych (więcej, jeśli mokry), 50 worków będzie moim limitem wagowym. Miło byłoby załadować paletę, ale typowa paleta to 70 worków. Co daje 1400 funtów, jeśli są suche, ale nie można na tym polegać.
Ostatnim razem, gdy przewoziłem worki ściółki o pojemności 2 stóp sześciennych w moim G1 RL, 35 było mniej więcej maksimum. Worki były mokre i ważyły około 40 funtów każdy. To prawie 1500 funtów. Zostało trochę miejsca, ale niewiele. Myślę, że 50 worków byłoby wyzwaniem, nawet z dodatkowymi 4", które zapewnia G2. Kupiłem pełną paletę (70) i załadowałem ją na moją przyczepę, którą holowałem z RL. To potencjalnie blisko 3000 funtów. Samochód nie miał problemu, ale paleta jest tak wysoko ułożona, że jest bardzo górnolotna.

#8 ·
Odebrałem dzisiaj paletę kostki brukowej. Powinno ważyć około 2340 funtów.
Z instrukcji obsługi:
  • Maksymalna dopuszczalna waga załadunku na skrzyni ładunkowej wynosi 1100 funtów (500 kg).

#10 ·
Wow ludzie, o ile się nie mylę, wszyscy traktujecie post OP zbyt poważnie. Tak, może załadował to tak bardzo na jednorazową, 20-minutową podróż przez miasto, ale poważnie wątpię, żeby opowiadał się za robieniem tego regularnie! :oops::rolleyes:o_O:eek:

Bill
Nie sądzę, Bill. Nie sądzę, żeby OP wiedział lepiej i podjął OGROMNE ryzyko i nie przeczytał i nie zrozumiał ograniczeń swojej ciężarówki. 20 minut czy nie, to mogło spowodować poważne uszkodzenia... cieszę się, że w końcu się udało, ponieważ nikt na tym forum nie chciałby zobaczyć poważnej awarii.

Save
#14 · (Edited)
Przekroczenie limitów projektowych może mieć nieprzewidziane konsekwencje. Może być tak, że jest wystarczająco dużo luzu i nie ma problemów, może być tak, że znacznie skróci się żywotność łożysk i innych elementów.

Edycja, kurczę, umiem pisać.

Save
#17 · (Edited)
O kurczę, 80 mil na godzinę na autostradzie mógłbym zrozumieć, ale 20-minutowy powolny rejs przez miasto? Poza tym, to już zostało powiedziane i zrobione i nie było żadnych wpadek!

Szczerze mówiąc, niektórzy z was naprawdę potrzebują prawdziwego życia poza dyktowaniem innym w Internecie!

Sheesh!

Bill

#18 ·
Cholera jasna, 80 MPH na autostradzie mógłbym zrozumieć, ale 20-minutowy powolny rejs przez miasto? Szczerze mówiąc, niektórzy z was naprawdę potrzebują prawdziwego życia poza Internetem!

Bill
OK Bill...kto powiedział, że to "powolny" rejs"? W świecie, w którym żyję, nieoczekiwane może się zdarzyć w mgnieniu oka (powolny rejs czy nie) i nigdy nie wiesz, kiedy nadejdzie ten czas;)

Save
#20 ·
Wy, miejskie cwaniaczki - znawcy z fotela, w ogóle nie macie pojęcia, na czym polega przeciążanie pojazdu!

Bill
Wszyscy wiemy, co się dzieje, gdy się "zakłada", Bill. I to samo można powiedzieć o was, wiejskich znawcach z ganku ;)

• Haha
Reactions: wjfyfe
Save
#22 ·
W dyskusjach na temat holowania jest to zwykle moment w rozmowie, w którym ktoś mówi: "ubezpieczenie Cię nie obejmuje, jeśli ulegniesz wypadkowi". Potem ktoś inny mówi: "To nieprawda, ubezpieczenie Cię obejmuje, gdy robisz wszelkiego rodzaju głupie rzeczy, takie jak picie i prowadzenie samochodu".

#23 ·
Jestem pewien, że wiele osób przeładowało swój pojazd, po prostu przewożąc całą rodzinę i trochę bagażu w bagażniku. Nie mówię, że powinieneś przeładowywać swój pojazd, ale byłbym trochę zaskoczony, gdyby to był czynnik w jakiejś znacznej części wypadków w pojazdach niekomercyjnych. Nie jestem pewien, czy istnieją jakieś statystyki na ten temat, ale jeśli ktoś ma jakieś zasoby na ten temat, proszę o zamieszczenie odniesienia. Jestem teraz ciekaw.

W każdym razie lepiej znać granice konstrukcyjne i trzymać się ich, jeśli to możliwe. Na pewno nie będę rzucał żadnymi kostkami brukowymi, ponieważ na pewno od czasu do czasu przeładowałem swój pojazd. ;)

• Like
Reactions: wjfyfe
Save
#27 ·
Meh, nie widzę w tym nic złego, zrobiłem o wiele gorzej, jeśli to krótka przejażdżka. On nie przewozi niewidomych sierot w przeładowanym szkolnym autobusie przez góry Skaliste, to była 20-minutowa powolna przejażdżka do domu.
Tak, ale co z Hillary Clinton? Zgłoszono, że za każdym razem, gdy jeździ, przeładowuje swoją ciężarówkę.

#32 ·
Skrzynia biegów nie ma nic przeciwko - jest zaprojektowana do ciągnięcia ciężaru pojazdu plus 5000 funtów.

Problemy z przeciążeniem skrzyni ładunkowej to:

• Drogi hamowania są dłuższe z ładunkiem 1100 funtów w skrzyni ładunkowej i wykładniczo dłuższe z ładunkiem 2304 funtów w skrzyni ładunkowej. Możesz zatrzymać się z prędkości 60 mil na godzinę w odległości 140 stóp bez obciążenia, 160 stóp z ładunkiem 1100 funtów w skrzyni ładunkowej lub 200 stóp z ładunkiem 2304 funtów w skrzyni ładunkowej.
  • Podłoga skrzyni ładunkowej, konstrukcja i elementy zawieszenia mogą wytrzymać obciążenie statyczne 2304 funtów, ale jeśli wjedziesz na wyboje, nagle masz siłę 6000 funtów, która może uszkodzić pojazd.
  • Ładunek 2304 funtów może dostać się prosto do kabiny, jeśli w coś uderzysz.

#33 ·
Skrzynia biegów nie będzie miała nic przeciwko - jest zaprojektowana do ciągnięcia ciężaru pojazdu plus 5000 funtów.

Problemy z przeciążeniem skrzyni ładunkowej to:

• Drogi hamowania są dłuższe z ładunkiem 1100 funtów w skrzyni i wykładniczo dłuższe z ładunkiem 2304 funtów w skrzyni. Możesz zatrzymać się z prędkości 60 mil na godzinę w odległości 140 stóp bez obciążenia, 160 stóp z ładunkiem 1100 funtów w skrzyni lub 200 stóp z ładunkiem 2304 funtów w skrzyni.
  • Podłoga skrzyni, konstrukcja i elementy zawieszenia mogą wytrzymać obciążenie statyczne 2304 funtów, ale jeśli wjedziesz na nierówność, nagle masz siłę 6000 funtów, która może uszkodzić pojazd.
  • Ładunek 2304 funtów może dostać się prosto do kabiny, jeśli w coś uderzysz.
W 100% się z tobą zgadzam w kwestii skrzyni biegów, ale kiedy moja skrzynia biegów z 2018 roku uległa awarii, dealer naprawdę naciskał na przeciążanie ciężarówki jako powód. Nigdy jej nie przeciążałem. Z drugiej strony obwiniali również jazdę w terenie, holowanie i mój zestaw do podnoszenia za awarię, więc weź wszystko, co mówią, z tym na uwadze...

#35 ·
Więc jaki jest wniosek - muszę odebrać kilka kostek brukowych. Czy 2340 funtów jest w porządku, czy powinienem zrobić dwa kursy?
Myślę, że powinieneś celować w 3000 funtów… niech to będzie rekord!

Save
#40 ·
Osobiście uznałem ten post za uspokajający z dodatkowym marginesem bezpieczeństwa, który Honda najwyraźniej wbudowała w Ridgeline! (y)

Bill
Dodatkowy margines bezpieczeństwa czy na skraju punktu krytycznego:unsure: Nigdy się nie dowiemy.....

Jednakże, pomimo tego, nadal nie neguje to czynnika bezpieczeństwa ani przenoszenia takiego ładunku i wpływu, jaki będzie to miało na hamowanie awaryjne lub szybki manewr. Być może przekroczyłem 250# jako jednorazowe zdarzenie, jeśli było to konieczne. Ale przekroczyć to o ponad 1000#??? Jak ktoś stwierdził... jego ciężarówka i niech robi, co chce, niezależnie od tego, jak głupie wielu może uznać jego działania.

Save
#41 ·
Co zaobserwowałem w czasie spędzonym na tej niebieskiej skale krążącej wokół słońca.

1. Są tacy, którzy przestrzegają zasad niezależnie od tego, co ma sens.

2. Są tacy, którzy wychodzą poza zasady i podejmują kalkulowane ryzyko, wykorzystując swoje doświadczenie jako przewodnika.

3. Są tacy, którzy rzucają ostrożność wiatr i żyją na krawędzi.

Nie jestem tu po to, żeby osądzać, ale powiem, że bez osób podejmujących ryzyko nic na tym świecie nigdy by się nie dokonało. Ale zasady są również potrzebne i służą pewnemu celowi.

Rozumiem, że wielu właścicieli Hondy prawdopodobnie należy do kategorii 1 i prawdopodobnie na tym forum jest nadmierna reprezentacja, ale działanie poza wyznaczonymi limitami nie wykracza poza normę. Na przykład wszyscy przekraczamy prędkość na autostradzie, przekraczając wyznaczone limity, ponieważ wiemy, że nie odzwierciedlają one rzeczywistości.

Nie mam pojęcia, o ile można przeciążyć limit wagi, ale jestem pewien, że większość ludzi to zrobiła bez żadnych negatywnych konsekwencji. Sam przeciążając wiele pojazdów przez lata, nauczyłem się jeździć wolno, zostawiać dużo miejsca do hamowania i bardzo uważać, przejeżdżając przez wszelkie nierówności.

Nie możemy powiedzieć, co ten facet zrobił lub czego nie zrobił, miejmy nadzieję, że był wystarczająco doświadczony, aby wiedzieć, jak postępować bez incydentu. Myślę, że tak zrobił, ponieważ wrócił, stworzył zdjęcie i je opublikował. Albo miał szczęście, ale założę się, że wiedział, co robi.

W każdym razie, po prostu próbuję spojrzeć na ten temat z pewnej perspektywy. Wszyscy łamiemy zasady, po prostu wszyscy wybieramy różne zasady do złamania.

#42 ·
Co zaobserwowałem w czasie spędzonym na tej niebieskiej skale krążącej wokół słońca.

1. Są tacy, którzy przestrzegają zasad niezależnie od tego, co ma sens.

2. Są tacy, którzy wychodzą poza zasady i podejmują kalkulowane ryzyko, wykorzystując swoje doświadczenie jako przewodnika.

3. Są tacy, którzy rzucają ostrożność na wiatr i żyją na krawędzi.

Nie jestem tu po to, żeby osądzać, ale powiem, że bez osób podejmujących ryzyko nic na tym świecie nigdy by się nie dokonało. Ale zasady są również potrzebne i służą pewnemu celowi.

Rozumiem, że wielu właścicieli Hond prawdopodobnie wpada w kategorię 1 i prawdopodobnie na tym forum jest nieproporcjonalnie duża ich liczba, ale działanie poza wyznaczonymi limitami nie jest czymś nienormalnym. Na przykład wszyscy przekraczamy prędkość na autostradzie, łamiąc wyznaczone limity, ponieważ wiemy, że nie odzwierciedlają one rzeczywistości.

Nie mam pojęcia, o ile można przeciążyć limit wagowy, ale jestem pewien, że większość ludzi zrobiła to bez żadnych negatywnych konsekwencji. Przeciążając wiele pojazdów przez lata, nauczyłem się jeździć wolno, zostawiać dużo miejsca do hamowania i bardzo uważać na wszelkie nierówności.

Nie możemy powiedzieć, co ten facet zrobił lub czego nie zrobił, miejmy nadzieję, że był wystarczająco doświadczony, aby wiedzieć, jak postępować bez incydentu. Myślę, że tak zrobił, ponieważ wrócił, stworzył zdjęcie i je opublikował. Albo miał szczęście, ale jestem pewien, że wiedział, co robi.

W każdym razie, po prostu próbuję spojrzeć na ten temat z pewnej perspektywy. Wszyscy łamiemy zasady, po prostu wszyscy wybieramy różne zasady do złamania.
BRAWO!! Dobrze powiedziane!! (y)

Bill

#45 ·
@DriveAllNight, obecnie jestem na pozycji numer 2 i w młodszych latach skakałem między 2 a 3. Przypuszczam, że przyjmę #1, gdy zbliżę się do emerytury i prawdopodobnie wrócę do #3 w ostatniej zaplanowanej dekadzie. 😁
Zapiszcie mnie również na pozycji #2. Powiem @DriveAllNight, że przekroczenie ograniczenia prędkości (co pojazd jest zaprojektowany do robienia) znacznie różni się od przeciążania ciężarówki o 1000#+ i inżynierowie, którzy zaprojektowali ją z oceną 1100#, skrzywiliby się. Czy możesz przekroczyć 10-20%? Prawdopodobnie. Czy spróbowałbym 10-20%... być może, w zależności od sytuacji i jeśli druga podróż byłaby wykluczona. Ale znacznie powyżej 100% obciążenia znamionowego... przepraszam... to nie jest ryzyko kalkulowane na podstawie doświadczenia ;)

Save
#47 ·
Miło byłoby wiedzieć, jaki zapas uwzględnili inżynierowie Hondy, ale nigdy by nam tego nie powiedzieli, ponieważ zależy to od warunków i mogłoby wprowadzić zobowiązania.

Moja zasada to 30% zapasu, a 50% to już przesada, co daje nam około 1500 funtów w skrzyni ładunkowej. Wygodnie, jeśli wiesz, co robisz.

Widziałem 3x-5x zapas inżynieryjny w produktach podtrzymujących życie, takich jak liny do wspinaczki górskiej (np. - obciążenie znamionowe 3000 funtów może w rzeczywistości mieć wytrzymałość na zerwanie 10000 funtów).

Jednak, jak zasugerował @zroger73, siły dynamiczne mogą szybko pomnożyć siły znacznie powyżej wartości znamionowych, a siłami tymi trudno jest zarządzać w locie i nie da się ich przewidzieć. Bądź ostrożny, jeśli przesadzasz!

#54 ·
Odebrałem dziś paletę kostki brukowej. Powinna ważyć około 2340 funtów. Wszyscy na podwórzu byli pod wrażeniem. Jeszcze bardziej byłem pod wrażeniem, gdy przejechałem z nią 20 minut bez problemu
Honda ma limit ładowności skrzyni ładunkowej, który uwzględnia ciężar umieszczony na pokrywie skrzyni ładunkowej. Nie chodzi tylko o ogólną ocenę GVW dla RL i/lub to, co mogłoby lub nie mogłoby obsłużyć, nawet przez krótki czas.

#55 · (Edited)
Zrobiłem podobnie z gontami dachowymi, a potem płytkami podłogowymi... bez problemów.

W obu przypadkach mniej niż 20 mil do domu i jechałem bardzo ostrożnie. Istnieje ogromna różnica między obciążeniami statycznymi i dynamicznymi. Ocena fabryczna zakłada obciążenia dynamiczne. Oznacza to w efekcie duży margines bezpieczeństwa, jeśli zrobisz wszystko, co w twojej mocy, aby utrzymać to duże obciążenie statyczne i dobrze rozłożone. Oznacza to, że należy jechać ostrożnie, powoli i płynnie, a także zabezpieczyć ładunek, aby się nie przesuwał... i nic złego się nie stanie.

#59 ·
To oznacza, że należy robić to powoli i spokojnie, wprowadzać płynne dane i zabezpieczyć ładunek, aby się nie przesuwał... i nic złego się nie stanie.
Jestem pewien, że dokładnie to mieli na myśli inżynierowie Hondy :)

Save
Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.