Honda Ridgeline Owners Club Forums banner

Jak dużą łódź mogę holować?

24K views 12 replies 7 participants last post by  McChizzle  
#1 ·
Mam Ridgeline z 2014 roku i obecnie bez problemu holuję moją Yamahę AR190. Łódź waży około 3000 funtów z przyczepą. Ale nigdy nie jestem zadowolony i myślę, że ostatecznie sprzedam swoją łódź i kupię wakeboat.

Miałem nadzieję, że osoby posiadające łodzie będą mogły się wypowiedzieć i dać mi znać, jak ciężarówka ciągnie łodzie na granicy możliwości. Konkretnie patrzę na Axis A22, który waży 3600-4000 funtów (wszędzie, gdzie szukam, dostaję sprzeczne informacje) na sucho plus przyczepa i sprzęt/paliwo. Naprawdę nie chcę wybierać między moją wymarzoną łodzią a wymarzoną ciężarówką.

#2 ·
Mam Ridgeline z 2014 roku i obecnie bez problemu holuję moją yamahę ar190. Łódź waży około 3000 funtów z przyczepą. Ale nigdy nie jestem zadowolony i myślę, że ostatecznie sprzedam moją łódź i kupię wakeboat.

Miałem nadzieję, że osoby z łodziami będą mogły się wypowiedzieć i dać mi znać, jak ciężarówka ciągnie łodzie na granicy możliwości. Konkretnie patrzę na axis A22, która waży 3600-4000 funtów (wszędzie, gdzie szukam, dostaję sprzeczne informacje) na sucho plus przyczepa i sprzęt/paliwo. Naprawdę nie chcę wybierać między moją wymarzoną łodzią a wymarzoną ciężarówką.
Sugeruję, abyś trochę poszukał/poczytał na forum o holowaniu. Jest mnóstwo informacji. 4000 funtów nie powinno stanowić problemu, ale upewnij się, że przyczepa ma hamulce, a Twój RL i przyczepa są odpowiednio ustawione do hamulców przyczepy i nacisku na dyszel.

Holowałem przyczepy znacznie przekraczające zalecaną wagę przez dłuższy czas moim RL. Nie polecam tego, ale ciężarówka jest całkiem wydajna.

#3 · (Edited)
Wszystko, co zbliża się do 4000 funtów, wymaga dobrych hamulców przyczepy, ponieważ hamulce Ridgeline są przeciętne, a testy wykazały, że są słabe podczas holowania ciężkich ładunków. Ponadto, gdy holujesz blisko maksymalnej ładowności Ridgeline, jest wysoce zalecane jest używanie benzyny o liczbie oktanowej 91 lub wyższej; Twoja skrzynia biegów Ci podziękuje.

Jaki rodzaj terenu będziesz przemierzać tą przyszłą łodzią? Jeśli są to nawet małe zbocza górskie, takie jak Apallachy, nie przekraczałbym dopuszczalnej masy całkowitej zestawu (GCWR) Twojego Ridgeline. Jeśli będziesz przemierzać pagórki, będziesz miał kłopoty, jeśli przekroczysz 700 funtów GCWR. Jeśli będziesz przemierzać płaski teren, możesz to zrobić, jeśli nie przekroczysz więcej niż 900 funtów GCWR. Takie jest moje doświadczenie z holowaniem różnych przyczep i przewożeniem różnych ładunków na różnych terenach w regionie Mid-Atlantic z moim 2009 RTL. Nie polecam przekraczania GCWR, ale jeśli musisz, powyżej jest to, czego się nauczyłem.
Uwaga: Te liczby nie powinny być stosowane do modeli Ridgeline z lat 2006-2008, ponieważ modele z lat 2009-2014 mają inny silnik, zmienioną skrzynię biegów i zintegrowany hak klasy III.

Możesz przeczytać o mojej najbardziej ekscytującej podróży z holowaniem z moim Ridgeline w następnym wątku: http://www.ridgelineownersclub.com/...club.com/forums/20-dear-honda-feedback-forum/62922-my-trip-lake-cumberland.html

Moje „co wolno, a czego nie” dotyczące holowania ciężkich przyczep z Ridgeline, przeczytaj ten wątek: http://www.ridgelineownersclub.com/...club.com/forums/71-problems-issues/92634-question-about-towing.html#post1347210

Pamiętaj o tym, jeśli dostaniesz łódź 4100 (mokrą), dwuosiowa anodowana przyczepa do łodzi z hamulcami bębnowymi na jednej osi będzie ważyć około 900-920 funtów. Ta kombinacja stawia Ridgeline na maksymalnej ładowności holowania. Teraz dodaj swoją wagę, wagę przyczepy i wagę własną Ridgeline i porównaj ją z GCWR, powiedzmy (175 funtów + 5000 funtów + 4491 funtów) - 10085 funtów = 419 funtów; tyle dodatkowych rzeczy możesz włożyć do swojego Ridgeline, zanim przekroczysz GCWR. Więc, jeśli zamierzasz przemierzać jakieś góry i przewozić cztery lub pięć osób z ich osobistymi rzeczami, możesz być w porządku, w zależności od tego, co włożysz do skrzyni ładunkowej.

#10 ·
.....

Należy o tym pamiętać, jeśli masz łódź o wadze 4100 (mokra), dwuosiowa anodowana przyczepa do łodzi z hamulcami najazdowymi na jednej osi będzie ważyć około 900-920 funtów. Ta kombinacja stawia Ridgeline na maksymalnej wartości holowania. Teraz dodaj swoją wagę, wagę przyczepy i wagę własną Ridgeline i porównaj ją z GCWR, powiedzmy (175 funtów + 5000 funtów + 4491 funtów) - 10085 funtów = 419 funtów; tyle dodatkowych rzeczy możesz włożyć do swojego Ridgeline, zanim przekroczysz GCWR. Więc jeśli zamierzasz przemierzać jakieś góry i przewozić cztery lub pięć osób z ich osobistymi rzeczami, możesz być w porządku, w zależności od tego, co włożysz do skrzyni ładunkowej.
Wiele dobrych rad w tym wątku. Moją jedyną uwagą jest to, że moim zdaniem te szacunki wagi są niskie. Wagi kadłubów producenta są zwykle optymistycznie niskie i nie obejmują wielu istotnych elementów łodzi, które byś przewoził.

Na przykład, mój 1900 funtów "suchy" kadłub łodzi to zestaw holowniczy o wadze ponad 4 tys. funtów, jeśli weźmiesz pod uwagę dodatkowe +/- 475 funtów wagi silnika, +/- 475 funtów obciążenia paliwem i kolejne +/- 400 funtów wagi sprzętu (akumulatory, osprzęt naziemny, sprzęt bezpieczeństwa, elektronika, sprzęt wędkarski, sprzęt do sportów wodnych itp. itd.). A potem to jeździ na przyczepie tandemowej +/-800 funtów.

Szybko się sumuje. Tak, niektóre wagi łodzi obejmują wagę silnika, ale inne (zazwyczaj te z silnikami zaburtowymi) zwykle nie. Ważne jest więc, aby zrozumieć, co jest zawarte.

#4 ·
McChizzle ma rację. Zwróć uwagę na wagę dodatkowego sprzętu i pasażerów. Wiedząc, że dostajesz łódź wakeboardową, oznacza, że nie wybierasz się nad jezioro sam.

Będziesz na maksymalnym poziomie lub powyżej. Gdybyś holował to kilka razy w roku, prawdopodobnie użyłbym mojego RL. Teraz, jeśli jesteś jak mój brat i jego znajomi z łodziami wakeboardowymi, holowałbyś swoją łódź wakeboardową nad jezioro 2 do 3 razy w tygodniu. Nie zrobiłbym tego z RL, wybrałbym pełny rozmiar.

#5 ·
Dzięki za wszystkie uwagi

Mieszkam w Minnesocie i jest tu stosunkowo płasko. Często jeżdżę nad jezioro z moją obecną łodzią, może dwa razy w tygodniu średnio. Jednak nasz sezon jest krótki, zwykle tylko solidne 3 miesiące z odrobiną żeglugi we wrześniu i maju. Poza tym rzadko jeżdżę dalej niż pół godziny od domu. Najbliższe jezioro jest w odległości zaledwie 2 minut.

Cieszę się, że zamieściłeś informacje o masie przyczepy, ponieważ nigdzie nie mogę ich znaleźć. Zapomniałem też o paliwie o wyższej liczbie oktanowej. Ciągnąłem moją obecną łódź zwykłym 87. Prawdopodobnie po prostu zacznę wlewać 93 do ciężarówki w połowie maja tego roku do końca sezonu żeglarskiego.

#6 ·
Proszę bardzo.

Jeśli Twoja obecna łódź i przyczepa ważą mniej niż 4000 funtów, możesz nie potrzebować lub nie zauważysz różnicy w przypadku benzyny o wyższej liczbie oktanowej, tak jak w przypadku ciągnięcia przyczep o masie ponad 4000 funtów.

Ciesz się wodą tego lata; ja sam nie mogę się doczekać (Narty wodne, nadchodzę!:act024:).

#8 ·
... Czy potrzebuję kontrolera hamulców, jeśli przyczepa ma hamulce najazdowe? Z tego, co rozumiem, większość łodzi, które oglądam, używa 5-pinowego złącza
Hamulce najazdowe działają jako samodzielny system oparty na bezwładności, który wywiera nacisk na mały cylinder hamulcowy w dyszlu przyczepy, aby wcisnąć płyn do hamulców. Piąty pin, w porównaniu do 4-pinowego złącza, służy do elektrycznego odłączania hamulców najazdowych, gdy ciężarówka jest włączona do biegu wstecznego. Działa to poprzez wysłanie sygnału elektrycznego, który zatrzymuje przepływ płynu hamulcowego, gdy włączone są światła cofania ciężarówki, dzięki czemu nie pracujesz przeciwko sobie podczas cofania przyczepy.

Aby z tego skorzystać, potrzebujesz adaptera z siedmiu do pięciu pinów. Osobiście podoba mi się adapter siedmio- do pięciopinowy, który ma również gniazdo 12V DC w zestawie z 12-stopowym przedłużaczem 12V, ponieważ ułatwia to użycie przenośnej sprężarki powietrza do utrzymywania prawidłowego ciśnienia w oponach przyczepy.

Image
Image

#12 ·
Mam Ridgeline z 2014 roku i obecnie bez problemu holuję moją yamahę ar190. Łódź waży około 3000 funtów z przyczepą. Ale nigdy nie jestem usatysfakcjonowany i myślę, że ostatecznie sprzedam swoją łódź i kupię łódź wake.

Miałem nadzieję, że osoby z łodziami będą mogły zabrać głos i dać mi znać, jak ciężarówka ciągnie łodzie na granicy możliwości. Szukam konkretnie Axis A22, która waży 3600-4000 funtów (wszędzie, gdzie szukam, dostaję sprzeczne informacje) na sucho plus przyczepa i sprzęt/paliwo. Naprawdę nie chcę wybierać między moją wymarzoną łodzią a wymarzoną ciężarówką.
Mój Ridgeline z 2007 roku holuje moją łódź bez wysiłku. Mam 20-stopową łódź 4 Winn z 1982 roku, która waży 3600 funtów i tak naprawdę nawet nie czuję łodzi za sobą, zwłaszcza gdy mam ją na biegu D3.

#13 ·
Mój Ridgeline z 2007 roku ciągnie moją łódź bez wysiłku. Mam 4 Winn's z 1982 roku o długości 20 stóp, która waży 3600 funtów i nawet tak naprawdę nie czuję łodzi za sobą, zwłaszcza gdy mam ją na biegu D3.
Uważaj na używanie D3 w Gen1 Ridgeline. Zgodnie z informacjami od Hondy, D3 powinno być używane tylko wtedy, gdy potrzebujesz większego hamowania silnikiem podczas zjazdu ze wzgórza. Jeśli trzymasz swojego Ridgeline w D3, może to przegrzać twoją skrzynię biegów BJFA. Zauważ, że skrzynie biegów Hondy w Gen1 nie są typowymi skrzyniami biegów do ciężarówek, więc dbaj o nie, a one zadbają o ciebie (wymiany płynów itp.).