Wszystko, co zbliża się do 4000 funtów, wymaga dobrych hamulców przyczepy, ponieważ hamulce Ridgeline są przeciętne, a
testy wykazały, że są słabe podczas holowania ciężkich ładunków. Ponadto, gdy holujesz blisko maksymalnej ładowności Ridgeline, jest wysoce
zalecane jest używanie benzyny o liczbie oktanowej 91 lub wyższej; Twoja skrzynia biegów Ci podziękuje.
Jaki rodzaj terenu będziesz przemierzać tą przyszłą łodzią? Jeśli są to nawet małe zbocza górskie, takie jak Apallachy, nie przekraczałbym dopuszczalnej masy całkowitej zestawu (GCWR) Twojego Ridgeline. Jeśli będziesz przemierzać pagórki, będziesz miał kłopoty, jeśli przekroczysz 700 funtów GCWR. Jeśli będziesz przemierzać płaski teren, możesz to zrobić, jeśli nie przekroczysz więcej niż 900 funtów GCWR. Takie jest moje doświadczenie z holowaniem różnych przyczep i przewożeniem różnych ładunków na różnych terenach w regionie Mid-Atlantic z moim 2009 RTL.
Nie polecam przekraczania GCWR, ale jeśli musisz, powyżej jest to, czego się nauczyłem.
Uwaga: Te liczby nie powinny być stosowane do modeli Ridgeline z lat 2006-2008, ponieważ modele z lat 2009-2014 mają inny silnik, zmienioną skrzynię biegów i zintegrowany hak klasy III.
Możesz przeczytać o mojej najbardziej ekscytującej podróży z holowaniem z moim Ridgeline w następnym wątku:
http://www.ridgelineownersclub.com/...club.com/forums/20-dear-honda-feedback-forum/62922-my-trip-lake-cumberland.html
Moje „co wolno, a czego nie” dotyczące holowania ciężkich przyczep z Ridgeline, przeczytaj ten wątek:
http://www.ridgelineownersclub.com/...club.com/forums/71-problems-issues/92634-question-about-towing.html#post1347210
Pamiętaj o tym, jeśli dostaniesz łódź 4100 (mokrą), dwuosiowa anodowana przyczepa do łodzi z hamulcami bębnowymi na jednej osi będzie ważyć około 900-920 funtów. Ta kombinacja stawia Ridgeline na maksymalnej ładowności holowania. Teraz dodaj swoją wagę, wagę przyczepy i wagę własną Ridgeline i porównaj ją z GCWR, powiedzmy (175 funtów + 5000 funtów +
4491 funtów) - 10085 funtów = 419 funtów; tyle dodatkowych rzeczy możesz włożyć do swojego Ridgeline, zanim przekroczysz GCWR. Więc, jeśli zamierzasz przemierzać jakieś góry i przewozić cztery lub pięć osób z ich osobistymi rzeczami, możesz być w porządku, w zależności od tego, co włożysz do skrzyni ładunkowej.