Honda Ridgeline Owners Club Forums banner

Jak naprawić P0847

24K views 5 replies 5 participants last post by  Myhdsport  
#1 · (Edited)
Przede wszystkim kod P0847 to przełącznik ciśnieniowy dla 3. sprzęgła, ale jeśli tu jesteś, prawdopodobnie już o tym wiesz. Powinien to być szybki i łatwy przewodnik, jak zaoszczędzić kilkaset dolarów.

Numer części: 28610-R36-004 (przełącznik ciśnieniowy Ridgeline 2009 - 2020)

Opcjonalna część: 90471-PW7-A00 (podkładka zgniotowa)

Narzędzia: linka bungee, klucz 22 mm, nasadka 10 mm, klucz 10 mm, grzechotka, śrubokręt

Narzędzia opcjonalne: klucz dynamometryczny, przedłużka 20”, zakrętarka udarowa

Po stronie kierowcy ciężarówki pod nadkolem powinny znajdować się duży i mały panel wykończeniowy. Użyj klucza i nasadki dziesięciomilimetrowej, aby zdjąć mały element wykończeniowy. W przypadku dużego elementu wykończeniowego poluzuj tylko tyle śrub i klipsów, aby móc użyć linki bungee do odsunięcia go na bok. Nie zapomnij zdjąć plastikowych klipsów za pomocą śrubokręta.

Wstawiłem kilka rysunków i wskazówek, aby dokładnie pokazać, gdzie na skrzyni biegów znajduje się przełącznik. Odepnij kabel i użyj klucza 22 mm, aby wyjąć przełącznik.

Podczas wkładania nowego przełącznika należy go dokręcić momentem 15 ft-lb, ale potrzebujesz przedłużki 20”. Z przedłużką wystarczy dokręcić go do 14 ft-lb. Ale aby zmieścić się w kluczu dynamometrycznym, musisz zdjąć koło po stronie kierowcy i wewnętrzną plastikową osłonę błotnika. To dużo dodatkowej pracy i nie jestem do tego przekonany, ale pomyślałem, że tu to umieszczę.

Po wkręceniu przełącznika z powrotem, dokręć go kluczem 22 mm, ale nie przesadzaj. Następnie złóż wszystko z powrotem i gotowe. Samochód znów będzie działał prawidłowo po zamontowaniu części, ale będziesz musiał znaleźć kogoś z dobrym narzędziem skanującym, aby wyczyścić kod.

Ten film to samouczek dla modelu Pilot z 2011 roku, ale naprawa jest praktycznie taka sama.

Ten film jest przeznaczony dla Hondy Ridgeline z 2006 roku. Zauważ, że Ridgeline z 2006 roku ma inny przełącznik ciśnieniowy niż model z 2009 roku i nowsze. Poza tym naprawa jest prawie taka sama.

Image

Image

Image

Powodzenia!
Image

Image

Image

P.S. Nie rób tego na ciepłym samochodzie. Po wyjęciu starego przełącznika będziesz musiał zatkać otwór palcem. Płyn przekładniowy może się bardzo rozgrzać, żeby nie powiedzieć więcej. Przekonałem się o tym na własnej skórze.

#2 ·
Aktualizacja

Mam ten problem w mojej ciężarówce od około 4 lat. Po prostu byłem leniwy i nigdy nie zabrałem się za naprawę tego aż do teraz. Z radością informuję, że nie ma żadnych lub prawie żadnych długoterminowych skutków nienaprawienia tego. Nie zauważyłem żadnych dziwnych zmian biegów podczas jazdy po mieście ani podczas niebezpiecznej i brawurowej jazdy.

Z drugiej strony wczoraj holowałem mojego Mustanga i przyczepę, co waży około 6000 funtów. Wchodzenie i wychodzenie z trzeciego biegu z samochodem i przyczepą było nieporęczne, ale nie było źle. Jechałem około 65 lub 70 na autostradzie.

Ogólnie rzecz biorąc, ciężarówka znowu działa normalnie!