Honda Ridgeline Owners Club Forums banner

1. generacja vs. 2. generacja Off Road

14K views 5 replies 4 participants last post by  RidgelineDC  
#1 ·
Mam kilka pytań do tych z Was, którzy byli właścicielami zarówno Ridgeline 1. jak i 2. generacji. Nigdy żadnego nie posiadałem (chociaż miałem 3 pojazdy Hondy i są to najlepsze pojazdy, jakie kiedykolwiek miałem), ale niedawno miałem okazję przetestować nowego Ridgeline 2017, a także 2014 top of the line SE z bardzo niskim przebiegiem u dealera Hondy, z którego korzystam.

Chociaż wiem, że wygląd „fast back” 1. generacji zniechęcił niektórych tradycyjnych nabywców ciężarówek, zawsze uważałem, że wygląda charakterystycznie i nieco bardziej wytrzymale niż obecna generacja. Wydaje się również mieć nieco większy prześwit niż nowy Ridgeline. Jak powiedziałem, jeździłem oboma i oba były bardzo wygodne, przy czym nowy był o wiele bardziej zaawansowany technologicznie i miał cztery tryby jazdy, podczas gdy stary miał przycisk blokady tylnej osi.

Moje główne pytanie brzmi: jak Wy, właściciele obu, oceniacie zdolności terenowe 1. generacji w porównaniu do nowej generacji? Zdaję sobie sprawę, że 4 tryby jazdy to plus dla nowej generacji, ale dodatkowy prześwit i blokada tylnej osi w starym to dla niego zaleta. Jakie są Wasze przemyślenia?

Bardzo interesuje mnie to, ponieważ mogę uzyskać bardzo dobrą ofertę na 2014 od dealera i zaoszczędzić około 15 000 $. Wszelkie informacje, które możesz podać, byłyby mile widziane.

#2 ·
Miałem RL z 2008 i 2014 roku przed moim G2 BE. Nigdy nie jeździłem w terenie, z wyjątkiem piasku na plażach Karoliny Północnej. Oba modele G1 spisywały się świetnie w piasku po obniżeniu ciśnienia w oponach do około 20 psi. Śnieg też nie stanowi problemu. To, co uwielbiałem w G1 i G2 AWD, to jazda w deszczu. Po prostu czujesz, jakby trzymał się drogi. Nie mogę jeszcze powiedzieć, jak G2 radzi sobie w śniegu lub piasku, ale słyszałem od innych na forum, że pomimo tego, że G2 jest nieco niższy, radzi sobie lepiej w piasku niż G1. Będę miał swój pod koniec miesiąca w Outer Banks w Karolinie Północnej i będę mógł dalej informować.

Biorąc pod uwagę sam fakt, że żaden z nich nie jest wysoko nad ziemią, prawdziwa jazda w terenie jest w najlepszym razie nieco ograniczona.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

#3 ·
Dziękuję za odpowiedź. Koniecznie proszę podzielić się swoimi doświadczeniami z piaskiem z nowym modelem Ridgeline. Lata temu byłem właścicielem F 150 4x4 i najwięcej, co widział w zakresie jazdy w terenie, to szutrowe/gruntowe drogi, z którymi poradziłby sobie każdy Gen Ridgeline. To, co planuję zrobić, kiedy kupię następnego pickupa, to używać go na plażach Long Island tutaj w Nowym Jorku, aby zabierać syna na surf casting, więc bardzo interesują mnie osiągi na piasku. Z góry dziękuję.