Honda Ridgeline Owners Club Forums banner
1 - 20 of 46 Posts

dick.bluedog

· Registered
2021 RTL-E
15 Posts
Discussion starter · #1 ·
Jestem wieloletnim użytkownikiem Battery Tender; ale właśnie kupiłem Hondę Ridgeline z 2021 roku. Ujemny zacisk jest zakopany pod rzeczami, których wolałbym nie usuwać. Czy mogę podłączyć BT plus do bieguna + i ujemny BT do podwozia? Czy mój nowy BT będzie działał? Czy ktoś jeszcze jest tak leniwy? Dzięki. Instrukcja obsługi BT mówi, że mogę, ALE?. Zakładam również, że ujemny to masa. Dzięki

Tak, możesz podłączyć zacisk ujemny do dowolnej masy w pojeździe.

Kilka pomysłów w poniższym wątku dotyczących uruchamiania pojazdu, ale podłączenie ładowarki akumulatorów jest zasadniczo tym samym.

Oto, co zrobiłem, aby połączenie ujemne było łatwe i proste:

Bill

Discussion starter · #3 ·
Tak, możesz podłączyć zacisk ujemny do dowolnej masy w pojeździe.

Kilka pomysłów w całym poniższym wątku dotyczących uruchamiania pojazdu, ale podłączenie ładowarki akumulatorów jest zasadniczo tym samym.

Oto, co zrobiłem, aby ujemne połączenie było łatwe i proste:

Bill
Dzięki Bill
Przejrzałem całe forum i są wskazówki, że mogę, ale zawsze wspaniale jest mieć ostateczną odpowiedź.

Oto podobna technika, jak sugerował @wjfyfe:

Usunąłem farbę, a następnie użyłem krótszej śruby z płaską podkładką i nakrętką, aby zapobiec dobiciu.

Image

Image

Kolejna sugestia do rozważenia...

Używam ładowarki CTEK MXS 5.0 w moim '21 RTL i została ona dostarczona z szybkozłączką, a także zaciskami, które łączą się bezpośrednio z akumulatorem i są poprowadzone do bardziej dostępnego obszaru w celu łatwego podłączenia.

Image

Mam również wersję Battery Tender tego samego zworki, którą mam do innego pojazdu.

Jeśli zastanawiasz się, co się stanie, jeśli spróbujesz odjechać bez odłączenia...
Plastikowy klips zwalnia się bez łamania zatrzasku blokującego.
Nie powiem ci, skąd to wiem. 😂

Mam nadzieję, że to pomoże.

Discussion starter · #6 ·
Oto podobna technika, jak @wjfyfe zasugerował:

Usunąłem farbę, a następnie użyłem krótszej śruby z płaską podkładką i nakrętką, aby zapobiec dobiciu.

View attachment 418984

View attachment 418983
Twój post jest prawdopodobnie jedynym, który przegapiłem. Dzięki za zdjęcia.

Oto podobna technika, jak sugerował @wjfyfe:

View attachment 418984

View attachment 418983
Co zapobiega dobiciu?

Co powstrzymuje go przed osiągnięciem dna?
Och! Och! Wiem! Wiem! Dlatego nakrętka kontrująca jest zainstalowana, prawda? :devilish:

Gdybym nie był tak leniwy i niecierpliwy, zrobiłbym to w ten sposób, ale kiedy zdecydowałem się to zrobić, nie miałem odpowiedniej nakrętki i śruby, ale miałem kabel akumulatora.............................................. :sneaky:
Bill

Tak. Wszyscy mają rację.

Wkręć śrubę, aż do oporu, a następnie wykręć ją o 2-3 gwinty.
Przytrzymaj łeb śruby i dokręć nakrętkę.

Używam tej metody również do zacisków akumulatora z bocznym słupkiem. Zwłaszcza jeśli często odłączasz ujemny zacisk do pracy. Te boczne kable nie wchodzą w wiele gwintów i mogą uszkodzić zacisk akumulatora przy wielokrotnym użyciu.

Zastępuję dostarczoną śrubę kablową standardową śrubą i nakrętką ze stali nierdzewnej (3/8-16, IIRC). Śruba o odpowiedniej długości, z nakrętką pod łbem, właśnie doszła do dna w zacisku akumulatora, pozostawiając wystarczającą długość do podłączenia kabli rozruchowych. Poluzuj śrubę o 1/4 obrotu (wystarczy, aby utrzymać nacisk na wewnętrzną płytkę). Przytrzymaj śrubę i dokręć nakrętkę, aby wciągnąć zacisk akumulatora do połączenia. Śruba działa jak kołek i zapobiega zerwaniu gwintu.

Działa jak mistrz.

Przewodnictwo można sprawdzić, mierząc napięcie na śrubie ze stali nierdzewnej. Solidne uziemienie jest potrzebne do prądu rozruchowego.
Naprawdę się nie martwię.

Przepraszam za słabe zdjęcia, ale chciałem tylko pokazać, że połączenie elektryczne istnieje między powierzchniami zacisków.
Chociaż jestem pewien, że śruba przewodzi prąd, jej głównym celem jest zabezpieczenie połączenia.

O ile zaciski są czyste i dokręcone, będą one więcej niż wystarczające do pobrania jakiegokolwiek prądu odchylonego od śruby. Droga najmniejszego oporu, prawda?

Image

Image

Masz rację. Połączenie wraz ze śrubą powinno być pokryte preparatem No-Ox, zwłaszcza ze względu na różne metale.

Osoby dodające śrubę do dostępnego uziemienia nie powinny używać śruby ze stali nierdzewnej, aby zapewnić wygodne połączenie dla kabli rozruchowych lub skrzynek rozruchowych.

Omawiany otwór gwintowany znajduje się w stalowej konstrukcji nadwozia. Użyłbym stalowej śruby, podkładki i nakrętki pokrytej preparatem No-Ox-ID, aby mieć pewność, że z czasem nie powstanie połączenie o wysokiej rezystancji. To smar do styków elektrycznych, który powinien być stosowany na zaciskach akumulatora. Pokryj gwinty śruby, która zostanie wkręcona w otwór gwintowany. Otwór ten należy wyczyścić gwintownikiem, aby usunąć farbę nałożoną w fabryce.

Każdy może powiedzieć, co chce, aby poprawnie sprawdzić łączność, należy obciążyć maksymalnym obciążeniem dowolne połączenie i użyć woltomierza, ujemny do ujemnego przy pełnym obciążeniu, aby określić spadek napięcia, działa również dodatni do dodatniego na wszystkich połączeniach. Musi być pod pełnym obciążeniem!

1 - 20 of 46 Posts