Honda Ridgeline Owners Club Forums banner

Czyszczenie chłodnicy zewnętrznej

5.2K views 16 replies 8 participants last post by  HRL383  
#1 ·
Mam problem z oczyszczeniem tego ze wszystkich robaków. Nie sądzę, żeby wąż ogrodowy spełniał swoje zadanie, chyba że ktoś chce wywrzeć na niego duży nacisk, co uszkodzi żebra. Nie lubię wpychać robaków głębiej do środka za pomocą lekkiego natrysku z węża ogrodowego, tak naprawdę nie mogę dostać się za to, żeby spryskać je na zewnątrz. Grill jest dość szeroko otwarty, a chłodnica może łapać kamienie i inne rzeczy. Nie próbowałem jeszcze ostrożnie użyć odkurzacza, aby usunąć z niego jak najwięcej. Czy ktoś ma inne pomysły? Nie sądzę, żeby istniała jakakolwiek gotowa osłona. Przez lata z moim G1 nie wyglądało to dobrze po całej opiece i myślę, że ten G2 będzie gorszy, może nie ma się czym martwić i po prostu pozwolić naturze zająć się tym.

#2 ·
Poważnie rozważyłbym użycie odkurzacza warsztatowego z przodu i ewentualnie przewodu powietrznego z tyłu, ponownie uważając na ciśnienie i kąty, ponieważ wygnie to żebra.

• Like
Reactions: smufguy
#3 · (Edited)
Mam problem z usunięciem tego wszystkiego z robaków. Nie sądzę, żeby wąż ogrodowy spełniał swoje zadanie, chyba że ktoś chce wywrzeć na niego duży nacisk, co uszkodzi żebra. Nie lubię wpychać robaków głębiej do środka za pomocą lekkiego natrysku z węża ogrodowego, tak naprawdę nie mogę dostać się za to, żeby spryskać je na zewnątrz. Grill jest dość szeroko otwarty, a chłodnica może łapać kamienie i inne rzeczy. Nie próbowałem ostrożnie odkurzacza warsztatowego, żeby usunąć z niego jak najwięcej. Czy ktoś ma inne pomysły? Nie sądzę, żeby istniała jakakolwiek gotowa osłona. Przez lata z moim G1 nie wyglądało to dobrze po całej pielęgnacji i myślę, że ten G2 będzie gorszy, może nie ma się czym martwić i po prostu pozwolić naturze się tym zająć.
Jedną z pierwszych rzeczy, które zrobiłem, kiedy dostałem mojego G2, było usunięcie osłony z chłodnicy, aby uzyskać dostęp do obszaru przed chłodnicą. Użyłem czarnej moskitiery z Lowe's lub Home Depot, nie pamiętam, gdzie ją kupiłem. Następnie zarzuciłem siatkę od góry, przymocowałem ją opaskami zaciskowymi i pociągnąłem od dołu. Musiałem poluzować dolną osłonę, żeby dostać się do siatki i ją pociągnąć, użyłem jeszcze kilku opasek zaciskowych. Być może musiałem trochę podrapać ręce, żeby się do niej dostać. Zatrzasnąć górną pokrywę z powrotem na miejsce i pozwolić jej łapać robaki. Zrobiłem to w większości moich pojazdów, kiedy je kupowałem, aby przynajmniej zmniejszyć ilość robaków w chłodnicy. Zazwyczaj mogę po prostu spłukać ją wodą i zmyć robaki wraz z brudem. Był tu post, w którym jeden z właścicieli zamontował osłony rynnowe za grillem, aby zapobiec przedostawaniu się kamieni do chłodnicy i wszystkiego za grillem. HTH.
Może powinienem nazwać to moim modem do drzwi z moskitierą!?

#5 ·
Obawiałem się, że będzie się przegrzewać, jeśli coś tam włożę.
O ile całkowicie nie blokujesz chłodnicy, nie powinno się przegrzewać. Zdarzają się chwile, kiedy robi się naprawdę zimno, że w innych pojazdach chciałem w jakiś sposób zablokować grill, aby uzyskać więcej ciepła. Jak dotąd nie w Ridgeline, ale nie jestem tam, gdzie ty, z dużo zimniejszą pogodą.
Siatkowa osłona, której używam, niczego nie blokuje i z czasem myślę, że robale i brud odetną żebra od cyrkulacji powietrza.

#6 ·
@Bill_R jak to mówią "bez zdjęć się nie wydarzyło", chyba że już opublikowałeś swój "screen door mod" ;)

#7 · (Edited)
@Bill_R jak to mówią "bez zdjęć się nie wydarzyło"
Nie do końca najlepsze zdjęcia, ponieważ nigdy nie robię zdjęć podczas pracy. Mam nadzieję, że te przejdą. Zasadniczo zarzuciłem ekran, nie naciągnąłem go mocno, aby łapał robaki OK.
396065
396066

396067

Najlepsze, co mogłem zrobić w krótkim czasie, nie byłem gotowy, aby wejść pod ciężarówkę, żeby zrobić zdjęcia od dołu.

#8 ·
Górna kratka w RL IMO jest zbyt otwarta, aby chronić skraplacz przed uszkodzeniami przez kamienie. Użyłem osłony rynnowej (plastikowy typ, który jest dostarczany w rolce) i przymocowałem ją opaskami zaciskowymi. Trzeba było tylko usunąć plastikowy element zakrywający korek chłodnicy, aby to zrobić. Jest wystarczająco dużo miejsca, aby sięgnąć w dół i założyć opaski zaciskowe. To bardzo pomaga w przypadku kamyków i owadów. Zrobiłem to we wszystkich naszych Hondach z dobrymi wynikami. Zatrzymuje śnieg, ale w tym ustawieniu na CRV, cała przednia część była zatkana śniegiem podczas podróży autostradą z mokrym śniegiem, a wskaźnik temperatury się nie poruszył. Czujniki stały się nieaktywne, dopóki ich nie wyczyściłem.

Jeśli chodzi o dolną część, wygląda na wystarczająco szczelną, aby ją zostawić w spokoju. Chłodnica skrzyni biegów również tam jest, więc po prostu ją zostawiłem.

#9 ·
Wygląda dobrze, @Bill_R, kiedykolwiek dojdziesz do momentu, w którym zamierzasz to wyczyścić, może zrób zdjęcie, żebyśmy mogli zobaczyć, co złapałeś.

• Like
Reactions: DOB
#12 ·
Martwię się tym od czasu, gdy kilka tygodni temu przywiozłem do domu mojego nowego RTLE.
We wczesnych latach 80. na wiejskiej autostradzie kamień został podbity przez pojazd przede mną i odbił się przez duże otwory w mojej kratce i przebił dziurę wielkości szpilki w mojej chłodnicy. Zielony płyn po prostu z niej tryskał.
Ponieważ była to pora letnia, spowodowało to problem z powrotem do domu.
Od tego czasu używam ekranów lub wkładek do grilla z rynku wtórnego.
Na rynku wtórnym nie ma nic, co mógłbym znaleźć dla Ridgeline 2020.
Otwory w kratce są po prostu za duże.

#13 · (Edited)
Martwię się tym od czasu, gdy kilka tygodni temu przywiozłem do domu mojego nowego RTLE.
We wczesnych latach 80. na wiejskiej drodze kamień został podbity przez pojazd przede mną i odbił się przez duże otwory w mojej kratce i przebił dziurę wielkości szpilki w mojej chłodnicy. Zielony płyn po prostu z niej tryskał.
Ponieważ było lato, spowodowało to problem z powrotem do domu.
Od tego czasu używam ekranów lub wkładek do kratki z rynku wtórnego.
Na rynku wtórnym nie ma nic, co mógłbym znaleźć dla Ridgeline 2020.
Otwory w kratce są po prostu za duże.
gdzieś tutaj jest post, w którym ktoś użył osłon rynnowych, aby zmniejszyć rozmiar otworu. Myślę, że użyli opasek zaciskowych, aby przymocować je do tyłu kratki. Nie jestem pewien, czy uda mi się znaleźć ten wątek, ale spróbuję poszukać.....jeśli moderatorzy mnie nie wyprzedzą!
Edycja, mam nadzieję, że to działa dla linku.

#14 ·
Nie ma potrzeby szukać.
Przeczytałem ten post, zanim go opublikowałem.
Również nie jestem zadowolony z tego rozwiązania (dla mnie).
Chcę czegoś czystego.
Jako były kierowca wyścigowy miałem dużo rzeczy wykonanych na zamówienie. Jeśli nie mogę znaleźć konkretnego rozwiązania dla mojego pojazdu, mogę podjechać do jednego z warsztatów i poprosić ich o przyjrzenie się i zobaczenie, co możemy wyprodukować, co będzie wyglądać świetnie.
Owinięcie siatki wokół mojej chłodnicy to nie to, co miałem na myśli.

#15 ·
Myślę, że „przytykanie kciukiem końca węża ogrodowego od czasu do czasu” wystarczająco wyczyści skraplacz, który wychwytuje 99,9% wszystkiego, a nie chłodnicę. Owady w końcu gniją i wypadają ze skraplacza, zwłaszcza gdy są od czasu do czasu spłukiwane.

This post has been deleted
#16 ·
Mam Alpacool 240mm (miedziany) i czyszczę go wodą destylowaną zmieszaną z octem. Pamiętaj, aby następnie przepłukać chłodnicę dużą ilością wody destylowanej. Robię to samo z moją płytą zimną Eisbaer. Zobaczysz, ile brudu wydostanie się z nich w mgnieniu oka. Zwróć uwagę, że płyn chłodzący w mojej pętli to woda destylowana i glikol propylenowy bez żadnego pigmentu.
Ocet i inne słabe kwasy nie uszkadzają miedzi. Niskie pH po prostu rozpuści zewnętrzną warstwę tlenku miedzi wraz ze wszystkim, co się do niej przykleiło. Zazwyczaj jest to połączenie tlenku miedzi i wzrostu drobnoustrojów.
Czyli ten wątek dotyczy ZEWNĘTRZNEGO czyszczenia chłodnicy, prawda?
Żeby dobrze zrozumieć.