Honda Ridgeline Owners Club Forums banner

Wymiana jednostki centralnej dla 2017 RTL

82K views 77 replies 34 participants last post by  Rtp6321  
#1 ·
Zrezygnowałem z (nie)możliwości jednostki centralnej Hondy i postanowiłem wymienić ją w moim RTL z 2017 roku. Jednym z moich głównych celów było brak połączeń z okablowaniem RL, aby w razie potrzeby móc ponownie założyć fabryczny sprzęt. Przedstawiam główne punkty mojego doświadczenia dla tych, którzy chcieliby tego spróbować.

Po pierwsze, oto kilka wątków, które mi pomogły.

Bardzo szczegółowy wątek dotyczący wymiany jednostki centralnej:
http://www.ridgelineownersclub.com/forums/161-2g-audio-bluetooth-electronics-navigation/140489-base-radio-swap-info.html
Informacje o złączach i demontażu/demontażu dla modelu Pilot 2016 (dotyczy RL 2017):
2016 Honda Pilot Service Info - Honda Pilot - Honda Pilot Forums

Zdecydowałem się na odbiornik Kenwood. Czas uruchamiania, szybka dostępność obrazu z kamery cofania były kluczowymi czynnikami przy wyborze. Myślę, że nie można się pomylić z żadną jednostką centralną w porównaniu do fabrycznej Hondy. Zainstalowałem również mały wzmacniacz Kenwood do subwoofera. Istniejące okablowanie zostało wykorzystane do głośników, sterowania kierownicą, kamery cofania, anteny FM, USB i mikrofonu Bluetooth. Nie mogłem użyć mikrofonu Honda BT – jest on zasilany przez DSP, które optymalizuje odbiór dla różnych przypadków użycia. Chociaż zastosowałem zasilanie i użyłem tłumików na wyjściu, dźwięk miał szumy i przesterowania. Ostatecznie wymieniłem mikrofon Hondy na Kenwood, używając okablowania RL. Musiałem wykonać jedno połączenie na przewodzie cofania, ponieważ nie było ono dostępne w żadnym złączu, które udało mi się znaleźć.

Trudne części to wypełnienie wiązki Metra dodatkowymi pinami złącza (RL używał więcej pinów niż oferowało złącze Metra), okablowanie przewodów zasilających wzmacniacz z akumulatora i uruchomienie mikrofonu. Android auto jest bardzo wybredny w odniesieniu do okablowania USB – musiałem wybrać kable dobrej jakości, aby uzyskać spójne wyniki.

Zajęło mi to kilka weekendów, aby to zrobić ze wszystkimi testami prób i błędów i sporą ilością badań online. Ogólna funkcjonalność jest znacznie lepsza niż to, co miałem. I dobrze się bawiłem.

Attachments

#2 ·
Oto lista części, których potrzebowałem, aby zacząć:

• Odbiornik Kenwood DDX 9704S
• Wzmacniacz mono Kenwood KAC-M3001
• Zestaw Metra-95-7811B Matte Black Double DIN Stereo Dash Kit
• Metra 70-1729 (Potrzebuję 2 z nich, aby uzupełnić brakujące piny, ponieważ RL używa więcej pinów niż wiązka Metra).
• Metra AX-CAM6V 12V do 6V Camera Stepdown
• Interfejs sterowania kierownicą Metra ASWC1
• Metra 40-HD11 HONDA ANTENNA ADAPTER CABLE
• Kabel retencyjny portu USB PAC USB-TY1 Toyota/Lexus OEM
• Adapter do montażu na desce rozdzielczej PAC USB-DMA do akcesoriów USB
• Przełącznik SPDT
• Złącza: MX34024UF1 / MX34016UF1 / MX34012UF1 (Oryginał to MX34R08HF4T) - www.mouser.com
• Axxess AALC Remote RCA Level Controller
• Zestaw instalacyjny wzmacniacza Metra IBR-AK20

Attachments

#64 ·
Oto lista części, których potrzebowałem, aby zacząć:

• Odbiornik Kenwood DDX 9704S
• Wzmacniacz mono Kenwood KAC-M3001
• Zestaw Metra-95-7811B Matte Black Double DIN Stereo Dash Kit
• Metra 70-1729 (Potrzebujesz 2 z nich, aby uzupełnić brakujące piny, ponieważ RL używa więcej pinów niż wiązka Metra).
• Metra AX-CAM6V 12V do 6V Camera Stepdown
• Interfejs sterowania kierownicą Metra ASWC1
• Metra 40-HD11 HONDA ANTENNA ADAPTER CABLE
• Kabel retencyjny portu USB PAC USB-TY1 Toyota/Lexus OEM
• Adapter do montażu na desce rozdzielczej PAC USB-DMA do akcesoriów USB
• Przełącznik SPDT
• Złącza: MX34024UF1 / MX34016UF1 / MX34012UF1 (Oryginał to MX34R08HF4T) - www.mouser.com
• Axxess AALC Remote RCA Level Controller
• Zestaw instalacyjny wzmacniacza Metra IBR-AK20
Dzięki za opublikowanie tego. Kiedy rozglądam się za jednostką HEAD do mojego RL z 2009 roku, jest tak wiele różnych rozmiarów ekranów. Jaki jest standardowy rozmiar, którego należy szukać, aby pasował do deski rozdzielczej?

#3 ·

Attachments

#5 ·
Wiązka Metra jest używana do złącza audio A. Moja przyszła z 13 pinami. Potrzebowałem 4 więcej, aby obsłużyć elementy sterowania na kierownicy i subwoofer. Kupiłem drugie złącze, aby zebrać piny dla dodatkowych 4. Usunięcie pinów było sporym wyzwaniem – na koniec musiałem przeciąć plastik, aby móc usunąć piny bez uszkodzeń.

Otrzymałem pozostałe złącza dla Audio C (MX34024UF1), odtwarzacza CD (MX34016UF1) i mikrofonu od mouser. 8-pinowe złącze mikrofonu (MX34R08HF4T) jest sprzedawane tylko w dużych ilościach, więc musiałem wziąć 12-pinowe (MX34012UF1).
Musiałem przeciąć plastikowy element prowadzący i usunąć 4 piny, aby móc go używać ze złączem mikrofonu RL.

Złącze audio E jest bezpośrednio połączone z adapterem antenowym 40-HD11, a złącze F jest bezpośrednio połączone z kablem USB PAC USB-TY1.
ASWC1 jest używany do sterowania kierownicą. Automatycznie wykrył elementy sterowania głośnością i kanałami, ale musiałem ręcznie dodać elementy sterowania zestawem głośnomówiącym Bluetooth.
AX-CAM6V jest używany do zasilania kamery. Użyłem 3-pozycyjnego przełącznika, aby uzyskać 3 widoki dla kamery. Widok szerokokątny pokazuje znacznie szerszy kąt niż oryginalny. Oryginalna jednostka centralna może przycinać obraz.

Attachments

#6 ·
Udało mi się zmieścić wzmacniacz Kenwood pod jednostką centralną. Przewód zasilający poprowadziłem od akumulatora przez nadkole po stronie kierowcy i przelotkę używaną do okablowania progu, pod dywanikiem po stronie kierowcy. Następnie poprowadziłem go przez obszar skrzynki bezpieczników do konsoli środkowej. Dodałem kontroler poziomu do regulacji głośności subwoofera (AALC Remote RCA Level Controller).

Do konfiguracji mikrofonu usunąłem płytkę drukowaną RL z obudowy mikrofonu i zastąpiłem ją mikrofonem Kenwood. Właściwe uziemienie pinu ekranującego jest krytyczne dla redukcji szumów.

Przewód cofania znajduje się na złączu D w skrzynce bezpieczników pod deską rozdzielczą. Pin 8 (brązowy przewód) to sygnał BACK LT.
https://drive.google.com/file/d/0B_oKpK0tjrpqeWNqd3ZlSUtKbzA/view

Zamontowałem GPS Kenwood pod deską rozdzielczą. Działa dobrze.

Attachments

#7 ·
Wow, to o wiele bardziej skomplikowane niż kiedyś. Oczywiście minęło kilka lat, odkąd zainstalowałem w samochodzie zestaw stereo z rynku wtórnego. Dobra robota.

Cieszę się, że można to zrobić tylko z jednym połączeniem z fabrycznym okablowaniem. Czy jest jakiś powód, dla którego dostałeś nowy wzmacniacz do subwoofera i czy nadal używasz fabrycznego subwoofera? Czy byłbyś w stanie wykorzystać fabryczny wzmacniacz subwoofera bez przecinania żadnych przewodów?

#22 ·
Przełącznik 3-pozycyjny jest przydatny. Zazwyczaj używam widoków normalnego i z góry podczas parkowania. Nie jest podświetlany, więc czasami trzeba go szukać w ciemności.

Kenwood nie ma możliwości przycinania/przesuwania wideo przychodzącego. To nie jest prawdziwy problem dla widoków normalnych lub z góry. Widzisz blokadę w widoku szerokim.

Nie mogłem znaleźć zbyt wiele informacji na temat magistrali CAN Hondy. Nie jestem pewien, czy specyfikacje są publiczne.
Przepraszam, jeśli źle to rozumiem, ale czy mówisz, że z nieoryginalnym radiem nadal możesz przełączać się między trzema trybami widoku? Czy nadal widać linie cofania?

Było jedno zdjęcie, które zostało opublikowane z kamery cofania przez nowe radio i wygląda na to, że patrzy ona przez rurę, dlaczego?

Czekam na odpowiedź.

#12 ·
Chciałem tylko jeszcze raz podziękować. Żebyś wiedział, że ktoś czerpie korzyści z Twojej ciężkiej pracy (i wysiłku włożonego w dokumentowanie i udostępnianie), zamówiłem dzisiaj wszystkie kable i złącza na podstawie Twoich doskonałych postów. Wciąż się zastanawiam, jaki wybrać odtwarzacz/wzmacniacz, ponieważ mogę poczekać, aż jedno z nowo zapowiedzianych urządzeń stanie się dostępne (i potencjalnie obniży cenę starszych modeli).

#14 ·
Świetny artykuł. Diagramy są bardzo pomocne. Nie widziałem żadnej wiązki z wejściem rca do kamery cofania. Czy musiałeś wpiąć się w żeńskie wejście rca w kenwoodzie? Czy anc jest nadal aktywne z nowym mikrofonem? Czy całe okablowanie mikrofonu było warte zachodu w porównaniu do po prostu podłączenia mikrofonu kenwood i przypięcia go gdzieś? Zamierzam dokonać ulepszenia audio i wszystkie te informacje są bezcenne.

#15 ·
Może to nie być oczywiste z diagramu połączeń lub macierzy, ale przylutowałem gniazda RCA do złącza C dla wejścia wideo z kamery, wejścia audio z mikrofonu, a także wejścia AV. Oto zdjęcie tego złącza.

ANC jest wyłączone po usunięciu fabrycznego urządzenia głównego.

Nie chciałem obcinać mikrofonu, ale oczywiście możesz to zrobić. Próbowałem użyć fabrycznego mikrofonu, ale obwody były zbyt skomplikowane, aby dostosować je do odbiornika Kenwood. Więc po prostu użyłem okablowania, aby ukryć mikrofon Kenwood.

Attachments

#16 · (Edited)
Gdyby ktoś inny to robił, udało mi się wyjąć piny ze złącza Metra bez jego niszczenia. W przypadku mniejszych pinów pośrodku użyj wykałaczki w szczelinie, aby nacisnąć małą zakładkę i wyciągnąć pin, delikatnie pociągając za przewód. Górna część umożliwia dostęp do zakładki ze szczeliny nad pinem (pokazano na zdjęciu), podczas gdy dolne piny mają specjalny, prowadzony otwór poniżej, którego należy użyć.

Aby wyjąć większe piny w rogach, wypchnij je ze złącza za pomocą szczypiec. Są one w pewnym sensie sprężynowo zamocowane. Musi istnieć cienkie narzędzie przypominające pęsetę, aby je usunąć, ale nic, co mam, nie jest do końca odpowiednie. Ale dobra wiadomość jest taka, że ​​można usunąć jeden dość bezpiecznie, po prostu wypychając go. Jest to najłatwiejsze po usunięciu wszystkich innych pinów.

Attachments

#17 · (Edited)
Silgen tylko sprawdzam, ale myślę, że lista połączeń dla ASWC-1 zawiera mały błąd.

Pin 9 na złączu ASWC-1 jest brązowy, a nie czerwony i łączy się z gniazdem danych 3,5". Myślę, że miałeś na myśli Pin 12, który jest czerwony i jest wejściem zasilania +12V, które powinno łączyć się z A24 (zasilanie Acc)?

To zmienia listę połączeń na listę poniżej:

Attachments

#23 ·
Tak długo, jak zainstalujesz 3-pozycyjny przełącznik, aby dostarczyć odpowiednie sygnały do kamery, możesz przełączać się między trybami widoku. Linie cofania są funkcją jednostki głównej na rynku wtórnym. Ponieważ nowy odbiornik nie wie o wielu kątach, ma tylko jeden zestaw linii cofania, które można zaprogramować.

Honda zainstalowała kamerę o ekstremalnie szerokim kącie i użyła SW w swojej standardowej jednostce centralnej, aby przyciąć obraz i usunąć blokadę widoczną na obrazie szerokokątnym. Moja jednostka centralna na rynku wtórnym nie ma funkcji przycinania / powiększania. Niektórzy inni mogą to mieć.

Używam trybu widoku normalnego / z góry, który minimalizuje tę blokadę.

#24 ·
Chciałem tylko wspomnieć każdemu, kto to robi, że jeśli wyjmiesz wszystkie małe piny ze złącza Maestro, będziesz miał niektóre przewody potrzebne do podłączenia do 24-pinowego złącza (tego, który łączy się z wideo, mikrofonem, wejściem aux i sterowaniem kamerą). Te przewody świetnie pasują do złącza Mouser, jeśli odetniesz sam koniec pinu. Zostaje ci przewód, który ma małą kwadratową rurkę na końcu, która pasuje na małe piny i można ją łatwo przylutować na miejscu. Uważałem, że o wiele, wiele łatwiej jest podłączyć te przewody do czegokolwiek, co chciałem, niż próbować przylutować goły przewód linkowy bezpośrednio do bardzo małych pinów 24-pinowego złącza JAE. Przylutowałem do niego przewód uziemiający, mikrofonowy i wideo i to była duża PITA. Moje stare ręce po prostu nie są wystarczająco stabilne do tego, co wydaje się pracą SMT. Użycie zapasowych nieużywanych przewodów ze złącza Maestro było o wiele łatwiejsze.

Na koniec, kiedy skończysz i zgrzejesz wszystkie pojedyncze połączenia, możesz użyć kleju na gorąco, aby przymocować przewody do złącza. Nie sądzę, żeby były pod jakimkolwiek obciążeniem, ale nie mam pojęcia, co może się stać na dłuższą metę. Na koniec stwierdziłem, że użycie taśmy materiałowej Tesa dodało wiązce przewodów dużo wytrzymałości - znacznie więcej niż zwykła taśma izolacyjna. YMMV.

#25 ·
Kilka dodatkowych wskazówek.

Nie mogłem uruchomić ASWC-1, dopóki nie uziemiłem go do własnego punktu uziemienia. Zmieszałem jego uziemienie ze wspólnym punktem uziemienia dla reszty komponentów, ale nie włączył się, dopóki go nie przesunąłem.

I to wydaje się oczywiste, ale pin 11 złącza A (SWC GND) naprawdę musi być podłączony do masy - nie może pływać. Myślałem, że to może błąd na schemacie, ale nie.

Ponadto lutowanie maleńkich (22 gauge?) przewodów mikrofonowych jest trudne. Pocynowałem przewody wcześniej, pocynowałem pin połączeniowy, wyjąłem moją najmniejszą końcówkę SMT do lutownicy i ledwo udało mi się je przymocować. To był dla mnie największy ból. Powstałe połączenie jest wtedy bardzo słabe. Pokryłem połączone piny klejem na gorąco, aby spróbować nadać im trochę wytrzymałości i nadal jeden z przewodów pękł podczas instalacji.

Wyciąłem mały kawałek płaskiego drewna 1/8" o wymiarach około 3/4" x 2", wyciąłem w nim otwór i użyłem go do przymocowania mikrofonu do osłony przeciwsłonecznej za pomocą śrub, które trzymały oryginalny(e) mikrofon(y).

Zdecydowałem, że nie chcę regulować subwoofera po instalacji - pominąłem AALC. Zdecydowałem również, że nie muszę regulować kamery cofania. Nic nie holuję, więc to dla mnie żaden problem. Podłączyłem przewody do złącza C na wypadek, gdybym zmienił zdanie. Wreszcie, również nie podłączyłem wejścia AUX. Biorąc pod uwagę, że można połączyć się przez USB i Bluetooth, nie widzę powodu, dla którego miałbym w przyszłości używać gniazda 3,5"?

#26 ·
silgen - jakieś wskazówki dotyczące uruchomienia ASWC-1 z przyciskami HFL? ASWC-1 rozpoznaje oba przewody (czerwony/szary i niebieski/szary) jako połączone (światło 4 i 6 długo miga) i sprawdziłem połączenie z prawidłowymi pinami na złączu. Ale nie mogę sprawić, żeby rozpoznał przyciski HFL. Wchodzę w tryb konfiguracji ręcznej i rozpoznaje klaster głośności bez problemu, ale pozostałe 3 już nie, nawet jeśli próbuję przypisać je do innych funkcji.

To ostatnia rzecz, którą chcę uruchomić - mam nadzieję, że to nie problem FW z ASWC-1, mimo że w zeszły weekend zaktualizowałem FW do najnowszej wersji.

#27 ·
Użyłem instrukcji programowania ręcznego (strona 3) z https://metradealer.com/files/aswc/ASWC-1_INST_2001.pdf

Naciśnij i przytrzymaj Vol w górę przez 20 sekund
Naciśnij i przytrzymaj Vol w dół, aż zaświeci się dioda LED
Naciśnij i przytrzymaj Dalej, aż zaświeci się dioda LED
Naciśnij i przytrzymaj Poprzedni, aż zaświeci się dioda LED
Naciśnij i przytrzymaj Źródło, aż zaświeci się dioda LED
Naciśnij Vol w górę
Naciśnij Vol w górę
Naciśnij Vol w górę
Naciśnij Vol w górę
Naciśnij Vol w górę
Naciśnij Vol w górę
Naciśnij i przytrzymaj Mów, aż zaświeci się dioda LED
Naciśnij i przytrzymaj Rozłącz, aż zaświeci się dioda LED
Naciśnij i przytrzymaj Odbierz, aż zaświeci się dioda LED
Naciśnij i przytrzymaj Vol w górę przez 10 sekund, aż dioda LED zgaśnie

#28 · (Edited)
Rozmawiałem z qualitymobilevideo.com o opcjach plug-in-play dla ulepszenia z 5" do aftermarket. Otrzymałem listę tych elementów... oczywiście z wyłączeniem samego radia. Części były zasadniczo dla wymienionego pilota, ale technik powiedział mi, że poszczególni sprzedawcy wymieniają te elementy zarówno dla RL, jak i Pilot. Wydaje się to logiczne. Jedynym problemem jest to, że nie ma nic dostępnego do podłączenia USB w konsoli. Jednak większość jednostek aftermarket ma tę funkcję bezpośrednio na nich. A kilka HU ma w rzeczywistości różne tryby widoku kamery bezpośrednio na jednostce.

Proszę wybaczyć moją niewiedzę. Minęło trochę czasu, odkąd wymieniłem fabryczne radio na ulepszone i naprawdę nie chcę stracić funkcjonalności.

Wasze przemyślenia??? Jakiekolwiek doświadczenia z tym sprzedawcą? Technik naprawdę wydawał się znać na rzeczy i był bardzo pewny siebie. Bardzo chciałbym usłyszeć od społeczności. Dzięki.

Metra 40-HD13 Adapter anteny Honda i Acura, 14,99 $
Metra 40-HD13 Adapter anteny Honda i Acura

Axxess ASWC-1 Uniwersalny interfejs sterowania kierownicą do radia aftermarket, 49,99 $
Axxess ASWC-1 Uniwersalny interfejs sterowania kierownicą do radia aftermarket

Axxess AX-HON24RVC-6V Honda Fabryczny zestaw do retencji/dodawania kamery cofania, 17,99 $
Axxess AX-HON24RVC-6V Honda Fabryczny zestaw do retencji/dodawania kamery cofania

Metra 70-1729 TurboWires Zestaw okablowania dla pojazdów z 2008 roku i nowszych Honda, 4,99 $
Metra 70-1729 TurboWires Zestaw okablowania dla pojazdów z 2008 roku i nowszych Honda

Metra 95-7811B Zestaw instalacyjny radia Double DIN dla Honda Pilot z 2016 roku i nowszych; 21,99 $
Metra 95-7811B Zestaw deski rozdzielczej Double DIN dla Honda Pilot z 2016 roku i nowszych

#30 ·
A kilka HU ma w rzeczywistości różne tryby widoku kamery bezpośrednio na urządzeniu.
Zabawne w kamerze Ridgeline jest to, że przetwarza ona część danych w samej kamerze. Dlatego potrzebuje 6 pinów, podczas gdy można by się spodziewać tylko 2 lub 3. Pozostałe 3 służą do zmiany trybu, który mówi kamerze, który widok ma wyświetlać (normalny, szeroki lub widok haka holowniczego), i nie sądzę, aby którykolwiek HU zrobił dokładnie to, czego chce Honda. Powiedziawszy to, wymień te, na które patrzysz, ponieważ byłbym zainteresowany ich obejrzeniem.