Honda Ridgeline Owners Club Forums banner

Jak spuścić niewielką ilość płynu do skrzyni biegów

4.9K views 10 replies 7 participants last post by  ChrisP  
#1 ·
Sprawdziłem płyn w skrzyni biegów i zakrywa on oba otwory w bagnecie. Nie pieni się, więc początkowo nie byłem zbytnio zaniepokojony, ale powinienem to naprawić. Czy mogę włożyć strzykawkę przez otwór wlewowy, czy muszę trochę odkręcić śrubę spustową? Chcę znaleźć sposób, aby zrobić to precyzyjnie.

#2 ·
Jeśli możesz sięgnąć po płyn za pomocą zakraplacza, to zadziała. Możesz również kupić niedrogi odpowietrznik próżniowy w Harbor Freight i zassać trochę płynu z rurki bagnetu, aż osiągniesz pożądany poziom. Czy postępujesz zgodnie z właściwą procedurą sprawdzania? Nie jestem pewien, jak to dokładnie wygląda w Gen 1 RL.

#3 ·
Tak, proces sprawdzania jest inny, zamieściłem go wcześniej.

IIRC

Uruchom silnik, aż włączą się wentylatory, zaparkuj na równym podłożu, a następnie sprawdź.

Dokładne informacje zamieszczę po obiedzie.

#4 ·
Z FSM:

Sprawdzenie poziomu ATF

UWAGA:
• Trzymaj wszystkie obce cząstki z dala od skrzyni biegów.
• Sprawdź poziom płynu w ciągu 60–90 sekund po wyłączeniu silnika.
• Wyższy poziom płynu może być wskazany, jeśli wentylator chłodnicy włączy się dwa lub więcej razy.

1. Zaparkuj pojazd na równym podłożu.

2. Rozgrzej silnik do normalnej temperatury roboczej (włącza się wentylator chłodnicy) i wyłącz silnik.

3. Wyjmij bagnet (żółta pętla) (A) z rury prowadzącej bagnet i wytrzyj go czystą szmatką.

4. Włóż bagnet z powrotem do rury.

5. Wyjmij bagnet (A) i sprawdź poziom płynu. Powinien znajdować się między górnym znakiem (B) a dolnym znakiem (C).

6. Jeśli poziom jest poniżej dolnego znaku, sprawdź, czy nie ma wycieków płynu w skrzyni biegów, w wężach i połączeniach przewodów oraz w przewodach chłodnicy. Jeśli zostanie znaleziony problem, napraw go przed napełnieniem skrzyni biegów.

UWAGA: Jeśli pojazd jest prowadzony, gdy poziom ATF jest poniżej dolnego znaku, może wystąpić jeden lub więcej z tych objawów:
• Uszkodzenie skrzyni biegów.
• Pojazd nie porusza się na żadnym biegu.
• Pojazd słabo przyspiesza i zapala się podczas ruszania z miejsca na D i R.
• Silnik wibruje na biegu jałowym.

7. Jeśli poziom jest powyżej górnego znaku, spuść ATF do właściwego poziomu.

UWAGA: Jeśli pojazd jest prowadzony, gdy poziom ATF jest powyżej górnego znaku, pojazd może pełzać do przodu w pozycji N lub mieć problemy ze zmianą biegów.

8. W razie potrzeby napełnij skrzynię biegów zalecanym płynem przez otwór wlewowy (A), aby doprowadzić poziom płynu do połowy między górnym znakiem a dolnym znakiem bagnetu. Nie napełniaj poza górny znak. Zawsze używaj płynu do automatycznej skrzyni biegów Honda ATF DW-1 (ATF). Użycie płynu innego niż Honda ATF może wpłynąć na jakość zmiany biegów.

9. Zamontuj śrubę wlewu ATF (B) i nową podkładkę uszczelniającą (C).

10. Sprawdź poziom ATF.

#9 ·
Po raz kolejny przeczytaj swój początkowy post. Oto, co sugeruję. Gdy silnik jest zimny, wyciągnij bagnet, wytrzyj go i włóż ponownie, sprawdzając poziom oleju. Zrób to kilka razy, upewniając się, że naprawdę wiesz, gdzie jest poziom, gdy silnik jest zimny.

Teraz uruchom ciężarówkę i sprawdź ją zgodnie z instrukcją. Ponownie zrób to kilka razy. Bądź bardzo ostrożny, ponieważ jest to dobry sposób na poparzenie drugiego lub trzeciego stopnia. (Szkoda, że bagnet nie jest dłuższy)

Teraz porównaj notatki z obu odczytów. Czy na pewno jest przepełniony?

Wspominam o wykonaniu kontroli na zimno/na gorąco, ponieważ gdy wiem, jaki jest poziom dla obu, mogę sprawdzić go na zimno i mieć pewność, czy jest normalny, nawet gdy jest gorący.

Ja też ich jeszcze nie robiłem i dopiero zacząłem, ale nadal trudno jest zerwać i ponownie dokręcić śrubę spustową, aż będzie dobrze. Chyba po prostu będę musiał to zrobić.

#8 · (Edited)
Jeśli masz małą pompkę próżniową i odpowiedni rozmiar wężyka, możesz zassać trochę przez śrubę wlewu lub rurkę bagnetu. Nie sądziłem, że muszę ponownie publikować, ponieważ zostało to już opublikowane/zasugerowane.

Od dolnej kropki do górnej kropki to mniej niż 1/2 kwarty płynu, moim zdaniem.

Nie wiem, co jeszcze zasugerować, poza upewnieniem się, że prawidłowo sprawdzasz poziom płynu.

#10 ·
Trochę późno na imprezę, ale wlałem trochę za dużo płynu i chciałem trochę usunąć. Nawet bardzo mały wąż nie sięgnąłby płynu przez rurkę bagnetu (wygląda na to, że coś blokuje rurkę, tak że tylko bagnet się przesuwa), a po włożeniu węża do otworu wlewu również nie sięga on żadnego płynu (wszystko w misce olejowej).
W związku z tym musiałem odkręcić korek spustowy i pozwolić, aby trochę wyciekło, aż osiągnąłem pożądany poziom. Potem wystarczyło dokręcić korek z powrotem.

#11 ·
Sprawdziłem płyn w skrzyni biegów i zakrywa on oba otwory w bagnecie. Nie pieni się, więc początkowo nie byłem zbytnio zaniepokojony, ale powinienem to naprawić. Czy mogę włożyć strzykawkę do nadziewania indyka przez otwór wlewowy, czy muszę trochę wykręcić śrubę spustową? Chcę znaleźć sposób, aby zrobić to precyzyjnie.
Właśnie spuściłem około 16 uncji bardzo powoli i bardzo łatwo. Miej pojemnik, taki jak bardzo duża miarka. Podnieś go tuż poniżej korka spustowego skrzyni biegów, a następnie powoli otwórz korek spustowy bardzo powoli do momentu, aż zacznie wypływać powolny, stały, mały strumień. Uważnie obserwuj, jak płyn gromadzi się w pojemniku, aż osiągnie ilość, którą chcesz usunąć. Następnie powoli i ostrożnie po prostu zakręć korek spustowy. Dokręć go, dobrze wytrzyj, skończyłeś, proste! Nie jest to trudne i tak szybkie do wykonania. Po prostu nie spiesz się i działaj powoli. Uważaj, aby nie wyjąć całkowicie korka spustowego! Kluczem jest posiadanie skalibrowanego pojemnika, takiego jak duża szklana miarka, podniesionego tak, aby znajdował się bezpośrednio pod korkiem spustowym. Jeszcze raz, nie spiesz się i wiedz, ile chcesz spuścić!