Honda Ridgeline Owners Club Forums banner

Przepustnica J37 i kolektor dolotowy - Doświadczenia i przemyślenia

15K views 17 replies 9 participants last post by  Carsmak  
#1 · (Edited)
Instalację znajdziesz tutaj >> Instalacja kolektora dolotowego J37

Przez jakiś czas miałem oczy na korpus przepustnicy i kolektor dolotowy J37 ZDX/MDX, ponieważ wszyscy w Acurazine i na Facebooku wydają się nad tym ślinić. Miałem okazję zaryzykować i to zrobiłem. Podczas przerwy świątecznej udało mi się go zainstalować i dziś wieczorem przeprowadzić kilka testów.

Doświadczenie
Reakcja na biegu jałowym jest mniej więcej na równi z moim '19 Odyssey. Ciężarówka szybko odrywa się od linii i jest to zauważalne. Reakcja od 3500 obr./min do 5000 obr./min jest widoczna, ponieważ jest to mniej więcej zakres, w którym znajduje się silnik, gdy wyprzedzasz inny pojazd. Przyspieszenie jest płynne, a załączenie Vtec jest, co dziwne, nie tak widoczne w porównaniu do serii. Co ciekawe, skrzynia biegów zmienia biegi znacznie płynniej (nic nie zostało zmienione od mojego poprzedniego testu) i naprawdę czujesz, jakbyś miał inną skrzynię biegów. Powiedziałbym nawet, że bardziej niż charakterystyka silnika, czułem, że mam inną/nową skrzynię biegów. Redukcje są płynne, a zmiany biegów przy wysokich obrotach silnika nie są tak gwałtowne jak wcześniej.

Różnica w przyspieszeniu jest widoczna, a sposób, w jaki zbiera prędkość, jest interesująco satysfakcjonujący. Przy częściowym otwarciu przepustnicy reakcja jest dniem i nocą w porównaniu do serii. Prowadząc mojego '19 Odyssey i mojego G1, czuję, że G1 wytwarza około 10 KM więcej niż seria (to z mojego bardzo dokładnego hamulca biodrowego). *Odyssey wciąż przewyższa w 0-60mph z 6,6s!!! -C&D)
Ogólnie jestem z tego zadowolony i za prawie 370 dolarów za tę modyfikację trzeba by się cofnąć i sprawdzić, czy KTuner V1.2 za 450 dolarów jest opcją (jednak trzeba nauczyć się go stroić, aby zaoszczędzić trochę $$$).

Obserwacja.

Przeprowadziłem kilka podstawowych testów jazdy i przyspieszenia. Te same trasy i drogi, co w moim wcześniejszym teście po modyfikacji zawieszenia KW. Przeprowadziłem łącznie 5 testów przyspieszenia i zgłosiłem najlepszy. Airbox jest seryjny z tym samym elementem filtra zamiennego K&N, co w poprzednim teście. Wymieniłem wąż doprowadzający powietrze na niestandardowy 3,5" na 3,25", aby pomieścić tę modyfikację.
IAT był znacznie niższy, a najwyższa temperatura, jaką osiągnął ATF, wynosiła 141,8F, płyn chłodzący był porównywalny między testami. Należy zauważyć, że różnica między temperaturą otoczenia a IAT była niższa w konfiguracji J37 niż w konfiguracji seryjnej.

Podczas jazdy z prędkością około 60 mil na godzinę, naciśnięcie przycisku D3 na dźwigni zmiany biegów, aby zrzucić bieg skrzyni biegów i przyspieszyć, jest szalone......... po prostu mówię. :). Rada, aby nie robić tego często, ale spróbowałem dzisiaj i przestraszyłem się patrząc na prędkościomierz.

Temperatura drogi wynosiła 36,8F, a temperatura opon 63,6F. I tak, mam Grabber AT2; słodką oponę terenową do obu testów.

Poniżej znajdują się dane, a pojazd był szybszy o 1,195 s od 0-60 mph. Z pewnymi całorocznymi osiągami i paliwem premium, naprawdę wierzę, że można uzyskać poniżej 8,0 s dla 0-60 mph.

Przyspieszenie

Konfiguracja J35 seryjna

0-60 mph: 9,69 s (8,0 s przez C&D dla modelu z 2006 r. na seryjnych oponach)​
Acc G: 0,56G​
IAT: 71,6F​
Temperatura otoczenia: 59F​
Wilgotność: 59%​
Wiatr: 5 mph SSW​
Przemieszczenie pojazdu: SW​

Korpus przepustnicy J37 i kolektor dolotowy
0-60 mph: 8,495 s​
Acc G: NA​
IAT: 44,6F​
Temperatura otoczenia: 41F​
Wilgotność: 87%​
Wiatr: 3 mph NNW​
Przemieszczenie pojazdu: SW​

Ekonomia paliwa

Konfiguracja J35 seryjna

Pętla testowa: 55,1 mil (Miasto: 21,1 mil | Autostrada: 34,0 mil)​
Miasto/Miasto: 14,8 mpg (14,2 mpg maks. na OEM)​
Autostrada przy 65 mph: 25,8 mpg (19,2 mpg maks. na OEM)​
Przemieszczenie pojazdu: NNE​
Wiatr: 5 mph SSW​
Wilgotność: 59%​
Ciśnienie: 30,15 cala​
Otoczenie: 59F​
IAT: 69,8F​
Płyn chłodzący: 174,2F​
ATF: 167,0F​

Korpus przepustnicy J37 i kolektor dolotowy
Pętla testowa: 47,4 mil (Miasto: 26,3 mil | Autostrada: 21,1 mil)​
Miasto/Miasto: 14,7 mpg​
Autostrada przy 65 mph: 23,5 mpg​
Przemieszczenie pojazdu: SE​
Wiatr: 3 mph NNW​
Wilgotność: 87%​
Ciśnienie: 29,92 cala​
Otoczenie: 41F​
IAT: 46,4F​
Płyn chłodzący: 174,2F​
ATF: 116,6F​

Zdjęcia dla radości. (LEWO: Seria | PRAWO: J37 IM & TB)

#6 · (Edited)
Dziękuję za podzielenie się wynikami!
Jak dużą część różnicy w osiągach przypisujesz różnicy temperatur (niższe temperatury oznaczają więcej powietrza, co oznacza lepsze osiągi) w porównaniu do modyfikacji wlotu?
Rozumiem.

Pracuj wstecz, temperatura drogi i temperatura opon były zbyt niskie, aby przeprowadzić odpowiednie testy. Idealnie chcemy, aby temperatura opon i temperatura drogi były „wystarczająco ciepłe”, aby przyczepność opon była maksymalna.
Nie wiem, jak obliczyć sprawność wolumetryczną w oparciu o gęstość paliwa i powietrza, z uwzględnieniem wilgotności; więc trudno mi dokonać dobrej oceny tego, co się do tego przyczynia.

W podobnych warunkach suchej nawierzchni nie byłem w stanie zakręcić przednimi kołami, aby włączyć tylne; nawet z wyłączonym VSA w moich wcześniejszych testach. Było to możliwe tylko wtedy, gdy droga była mokra, a więc lepsze przyspieszenie na mokrej nawierzchni.
Tym razem, w każdym teście, byłem w stanie zerwać przednie opony, aby włączyć tylne z wyłączonym VSA. Pojazd był załadowany tak samo (jestem jedynym facetem, który nim jeździ w dzisiejszych czasach), więc trudno to ustalić.

Co wyjaśnia niższą temperaturę powietrza wlotowego?
Myślę, że wariancja w różnicy (różnica między temperaturą otoczenia a IAT) jest związana z przepływem powietrza obok korpusu przepustnicy.
Standardowy wąż/rura wlotu powietrza jest pofałdowany wewnątrz i prowadzi do mniejszego korpusu przepustnicy. Ma również tę komorę rezonansową, która coś robi, ale można sobie tylko wyobrazić turbulencje, jakie może wywołać za każdym razem, gdy przepustnica zamyka się i otwiera.​
Zmodyfikowana rura wlotowa jest raczej gładka wewnątrz i prowadzi do większego korpusu przepustnicy.​
Moim przypuszczeniem (ekstremalnym przypuszczeniem) jest to, że przepływ powietrza jest szybszy w zmodyfikowanym ustawieniu, a tym samym mniejsze szanse na stagnację powietrza, które może się nagrzewać lub cofać przez czujnik MAF.

Mam dane IAT vs MAF vs Obroty silnika vs Przepustnica vs Obciążenie silnika vs Prędkość pojazdu w ustawieniu J35.
Niestety nie mam takiego dla J37, ponieważ gdy niestandardowe PID są ustawione na rejestrowanie temperatury skrzyni biegów, otrzymuję dziwny odczyt MAF i AFR. Aby poprzeć lub obalić moją teorię z góry, muszę zobaczyć dane po modyfikacji J37 (zrobię to dziś wieczorem w drodze do domu) i później dostarczyć pewnych informacji.

Smuf,
Prawdopodobnie nadszedł czas, aby rura spustowa RV6 poszła w parze ze zwiększonym oddychaniem po stronie wlotu.
Na razie zamierzam trzymać się z dala od RV6 i pełnego wydechu. Mam plan dla Ridgeline za kilka lat, ale inwestowanie w RV6 w tej chwili, jakkolwiek drogie by to było, prawdopodobnie nie byłoby w moim najlepszym interesie :). Robię co w mojej mocy, w wolnym czasie, aby dowiedzieć się więcej o możliwościach standardowego 5AT.

#8 ·
Dla porównania, poniżej znajduje się tabela porównawcza dla stanu fabrycznego w porównaniu do zmodyfikowanego J37.
Nie wybrałem AFR dla starszych testów, a także musiałem przeliczyć jednostki MAF z Gal/s na cfm. Jedną rzeczą, której zawsze powinienem używać, jest obciążenie silnika, które jest kolejnym kluczowym parametrem, dzięki czemu możemy zignorować zarówno % przepustnicy, jak i bieg, na którym się znajdujemy.

Jedną rzeczą, która jest oczywista, jest mniejsza różnica temperatur między temperaturą otoczenia a IAT w konfiguracji J37 w porównaniu do standardowej. Z poniższej tabeli wynika, że konfiguracja J37 wykazuje różnicę temperatur od 7F do 14,62F, podczas gdy konfiguracja J35 wykazuje różnicę od 13F do 22,6F; chociaż zestaw danych 22,6F ma znacznie wyższą temperaturę otoczenia. Z mojego Post#1, podczas wykonywania oszczędności paliwa, podróżując z prędkością 65 mil na godzinę, IAT odczytał 69,8F, podczas gdy otoczenie wynosiło 59F, co daje różnicę 10,8F.

UWAGA: po przyjrzeniu się standardowemu wężowi/rurze wlotu powietrza, tylko część harmonijkowa węża ma pofałdowania po wewnętrznej stronie; reszta jest gładka (oprócz otworu na komorę akustyczną).

Może @GhostYK1 może podzielić się pewnym wglądem, ponieważ konsekwentnie widział podobne niższe odczyty IAT podczas jazdy, chociaż jego konfiguracja filtra powietrza (lokalizacja i styl) jest nie-oem.

#11 ·
#15 ·
KTuner V1.2 za 450 $ to opcja (jednak musisz nauczyć się go stroić, aby zaoszczędzić trochę $$$).
Planuję zrobić tę wymianę kolektora i ją dostroić. Jeśli mi się uda, możesz kupić te same materiały, co ja, za 275 $ i mogę podzielić się z Tobą moimi ustawieniami. Wszystko, czego potrzebujesz, to złącze/rewriter USB sm2 pro za 75 $, laptop i 200 dolarów na oprogramowanie Honda Tuning Suite. Nie jest potrzebny żaden samodzielny ecu, wystarczy podłączyć się przez port obd2 i otworzyć plik, który Ci wyślę, a on przepisze Twój ecu dokładnie w ten sam sposób. Nie będę jednak mógł tego zrobić przez co najmniej kilka miesięcy, ponieważ tak naprawdę nie mam jeszcze Ridgeline