Honda Ridgeline Owners Club Forums banner
1 - 20 of 63 Posts

Apex

· Registered
1,001 Posts
Discussion starter · #1 · (Edited)
Wyzwanie:

Znajdź żarówkę LED do świateł drogowych, która działa również jako światła do jazdy dziennej (DRL). Żarówka musi być jasna, mieć dobrze kontrolowany wzór wiązki w obudowie halogenowej i temperaturę na poziomie OEM (<6500k). Musi również ściemniać się do poziomu DRL OEM w tym trybie. Typ żarówki w światłach drogowych Ridgeline 2. generacji to 9005. Jest on używany we wszystkich wersjach wyposażenia, jednak żarówka NIE działa jako DRL w wersjach RTL-E lub wyższych. Te wersje wyposażenia używają dedykowanego światła DRL. Wersje RTL i niższe używają świateł drogowych jako DRL.

Jak wiecie, pisałem w kilku innych wątkach. Teraz, gdy przeszedłem przez kilka żarówek, pomyślałem, że warto udokumentować moje doświadczenia, biorąc pod uwagę, że poszukiwania wciąż trwają. Tak, jeszcze nie znalazłem żarówki, która spełnia wszystkie powyższe wymagania. Pomyślałem, że podzielę się tym, czego się nauczyłem i gdy inni się odezwą, możemy wymyślić rozwiązanie w 100%.

Istnieje niezliczona ilość wersji tego rodzaju żarówek. Zasadniczo dzielą się one na trzy kategorie: bardzo tanie, bardzo drogie i coś pomiędzy. Praktycznie wszystkie zapewniają więcej światła niż halogen OEM, ale w przeciwnym razie różnią się jakością i wydajnością.

Żarówki wypróbowane w kolejności chronologicznej.

Tutaj zacząłem. Wyglądały ładnie, ale nigdy ich nie użyłem. Plastikowy pierścień, który trzyma żarówkę, był luźny. Był trzymany przez jedną śrubę, więc chip LED poruszałby się po instalacji. Zwrócone.

Następnie, brak problemów z montażem jak w przypadku pierwszej żarówki. Używałem ich przez jakiś czas. Bardzo jasne, dużo rozproszenia i zauważyłem, że różnica między DRL a pełnym światłem drogowym była bardzo mała. W tym momencie zdałem sobie sprawę, że będę musiał wydać pieniądze na funkcjonalną żarówkę DRL. Zwrócone

Tutaj przeszedłem do dużych chłopców. Bardzo jasne, idealny wzór wiązki OEM. Jednak DRL nadal było jasne i występowały pewne zakłócenia w odbiorze radia FM. Bardziej szczegółowa recenzja tutaj.

Żałuję, że nie wypróbowałem ich z ich dekoderem/rezystorem, aby sprawdzić, czy poprawiło to działanie DRL. Niektóre badania, które przeprowadziłem, wskazywały, że użycie opcjonalnego modułu rezystora może poprawić działanie DRL przy niskim napięciu. Zwrócone.

Następnie poszedłem z tymi. Dobra jakość i bardzo podobał mi się wygląd i funkcje. Kupiłem je z opcjonalnym dekoderem/rezystorem. Jednak żarówka fizycznie nie pasowała do obudowy. Było za dużo materiału nad o-ringiem. Zwrócone

I to prowadzi nas tutaj. To jest to, czego obecnie używam z opcjonalnymi rezystorami. Były nieco tańsze, ponieważ teraz jest wersja 2, ale działają naprawdę dobrze. Są prawie komicznie jasne z bardzo dobrym wzorem wiązki i niewielkim rozproszeniem. Jak dotąd nie ma zakłóceń FM. W tej cenie były najlepszym stosunkiem jakości do ceny. Jednak DRL nadal są bardzo jasne. Będą oświetlać znaki drogowe w ciągu dnia. Rzeczywiście ściemniają się w DRL, jednak moim zdaniem nadal są zbyt jasne. Zachowane… na razie.

Jeśli więc istnieje rozwiązanie w 100%, jeszcze go nie znalazłem. Możliwe, że przy odpowiedniej kombinacji żarówki, sterownika DRL i rezystora można osiągnąć wszystkie cele. Naprawdę podoba mi się działanie świateł drogowych, które mam teraz. Wolałbym, żeby DRL działało poprawnie, ale byłbym również skłonny zrezygnować z DRL i wyciągnąć bezpiecznik.

Pomijając DRL, poszukiwania trwają dalej...

Wolałbym, żeby DRL działało poprawnie, ale byłbym również gotów zrezygnować z DRL i wyjąć bezpiecznik.
Bingo! Wolę teraz reflektory LED w moim '21 Sport, ale po tym, jak kilka razy mrugnięto mi światłami w ciągu dnia, wyjąłem bezpiecznik DRL. Teraz szukam niedrogiego rozwiązania, które nie krzyczy, że nie jest OEM. Może wypróbuję taśmy LED umieszczone obok "udawanych" brwi, ale jestem sceptyczny, czy będą działać poprawnie, nie mówiąc już o tym, że będą dobrze wyglądać.

Mam Phillips Ultinons w moim 2021 BE. Philips Ultinon Pro9000 - Żarówki LED do przodu. Drogie i niedymowane, ale działają idealnie ze wzorem wiązki identycznym z oryginałami. Niezbyt jasne i o dobrej temperaturze barwowej. Mam je od około roku i uwielbiam je. Dodatkową korzyścią jest to, że wyleczyły 90% problemów, jakie miałem z moimi automatycznymi światłami drogowymi.

Używam żarówek LED kompatybilnych z magistralą CAN firmy Auxito. Mają cienką miedzianą płytkę, do której przymocowane są diody LED. Ściemniają się w trybie DRL i nie są tak jasne, że nie można patrzeć bezpośrednio na żarówkę. Przetestowałem to. Nie jest to do końca komfortowe, ale moim zdaniem nie jest też nadmiernie jasne w tym trybie. Nadal sprawią, że te ładne, nowe, wysoce odblaskowe znaki drogowe będą się trochę świecić w ciągu dnia. Myślę, że temperatura barwowa jest prawdopodobnie trochę za chłodna, więc się wyróżniają. Myślę, że osobiście wolałbym coś bliższego 5000K, ale nie mogłem znaleźć nic w rozsądnej cenie, kiedy je kupowałem.

Jak nowe żarówki pomogły Twoim automatycznym światłom drogowym?
Ze starymi halogenami istniała wyraźna linia między miejscem, gdzie kończyły się światła mijania, a gdzie zaczynały się światła drogowe, ze względu na różnicę kolorów. Teraz nie widać przejścia z jednego do drugiego, myślę, że dlatego automatyczne światła drogowe działają o wiele lepiej. Zrobiłem szczegółowe zdjęcia wiązki światła przed i po wymianie żarówek i nie widzę żadnej różnicy. Światła drogowe nie są już żółte, ale białe przy 5000K, co podobno jest najlepsze dla widoczności. Są jaśniejsze, ale nie przytłaczające.

Discussion starter · #7 ·
aktualizacja

Nadal używam żarówek LED DDM Tuning ProX 55w. W tym momencie jestem uzależniony od nocnych osiągów świateł drogowych. Jednak wciąż są zbyt jasne do użytku dziennego.

Pewnego dnia jechałem za kolegą z pracy i on zwrócił uwagę na moje "światła drogowe". Powiedział, że są naprawdę irytujące i musiał włączyć przyciemnianie lusterka. Warunki były jasne światło słoneczne, a ja zwykle trzymam dystans od ludzi, więc nie byłem blisko.

Dochodzę do wniosku, że problemem nie jest moc wyjściowa, ale projekcja świateł drogowych. Żadna żarówka LED nie będzie w stanie zmniejszyć mocy wyjściowej na tyle, aby zrekompensować projekcję świateł drogowych. Nawet fabryczny halogen świeci w kierunku, który denerwuje ludzi, jednak moc wyjściowa jest tak niska, że nie ma to konsekwencji. Nie widzę żadnej żarówki LED, która emitowałaby tak niski poziom.

Podsumowując, używanie świateł drogowych do DRL jest kompromisem. Jak opowiadałem się w przeszłości za wykończeniem RTL, w tym przypadku muszę oddać hołd reflektorom RTL-E/BE. Z natury lepsza konstrukcja do oddzielenia DRL. Jestem jednak gotów zamienić DRL na lepsze działanie świateł drogowych. Jak powiedziałem, teraz jestem uzależniony.

Dochodzę do wniosku, że problemem nie jest moc wyjściowa, ale projekcja świateł drogowych. Żarówka LED nie będzie w stanie zredukować mocy światła na tyle, aby zrekompensować projekcję świateł drogowych.
To konkretna żarówka, której używasz, nie przyciemnia się wystarczająco. Jak powiedziałem kilka postów wyżej, diody LED, których używam, są wystarczająco przyciemnione w trybie DRL, aby można było na nie patrzeć bezpośrednio. Nie powiedziałbym, że to komfortowe, ale przetestowałem to, gdy je instalowałem, patrząc bezpośrednio na obudowę i widać, jak emitery świecą. Gdyby miały wypalić mi siatkówkę, odesłałbym je. Jeździłem w nocy z włączonymi światłami do jazdy dziennej i są one znacznie słabsze niż zwykłe światła mijania, więc myślę, że jeśli konkretna dioda LED, którą masz, jest dobrze zaprojektowana, będzie działać dobrze.

To konkretna żarówka, której używasz, nie ściemnia się wystarczająco. Jak powiedziałem kilka postów wyżej, diody LED, których używam, są wystarczająco przyciemnione w trybie DRL, aby można było na nie patrzeć bezpośrednio. Nie powiedziałbym, że jest to komfortowe, ale przetestowałem to, gdy je instalowałem, wpatrując się bezpośrednio w obudowę i widać, jak emitery świecą. Gdyby miały wypalić mi siatkówkę, odesłałbym je z powrotem. Jeździłem w nocy z włączonymi światłami do jazdy dziennej i są one znacznie słabsze niż zwykłe światła mijania, więc myślę, że jeśli konkretna dioda LED, którą masz, jest dobrze zaprojektowana, będzie działać dobrze.
Czy możesz podać nam dokładny model/numer części żarówki Auxito, której używasz?

Discussion starter · #10 ·
To konkretna żarówka, której używasz, nie przyciemnia się wystarczająco. Jak powiedziałem, kilka postów powyżej diody LED, których używam, są wystarczająco przyciemnione w trybie DRL, aby patrzeć na nie bezpośrednio. Nie powiedziałbym, że jest to komfortowe, ale przetestowałem to, gdy je instalowałem, wpatrując się bezpośrednio w obudowę i widać świecące emitery. Gdyby miały wypalić mi siatkówkę, odesłałbym je z powrotem. Jeździłem w nocy z włączonymi światłami do jazdy dziennej i są one znacznie słabsze niż zwykłe światła mijania, więc myślę, że jeśli konkretna dioda LED, którą masz, jest dobrze zaprojektowana, będzie działać dobrze.
Bardzo bym chciał, żebyś miał rację, ale widać, ile żarówek przeszedłem. Zauważ, że druga to Auxito. Ta żarówka była zbyt jasna do użytku DRL. Może to być jednak tylko różnica w modelu.

Tak, robią ich sporo różnych. Jak na ironię, kiedy wchodzę na ich stronę, tak jak podałeś link i znajduję wersję, którą ostatecznie kupiłem, faktycznie mówią, że nie działają dla DRL.

Diody LED Auxito

Nie wiem, czy ta strona była aktywna, kiedy zamawiałem swoje. Byli wtedy dość nowi i zbadałem mnóstwo różnych żarówek i jakoś doszedłem do wniosku, że te będą działać. Nie wiem teraz, skąd wziąłem te informacje. Jestem pewien, że nie kupiłbym ich, gdybym kierował się ich stroną internetową. Może Ridgeline używa PWM zamiast niższego napięcia lub coś w tym stylu. Jestem pewien, że prawdopodobnie jest to gdzieś zamieszczone na tym forum, ale jestem teraz zbyt leniwy, żeby to sprawdzać.

Discussion starter · #13 ·
Wrócę do tego.

To wciąż sprawi, że te ładne nowe, wysoce odblaskowe znaki drogowe będą się trochę świecić w ciągu dnia.
Mnie to wskazuje, że są zbyt jasne. Chyba że standardowe halogeny robią to samo na tych samych znakach.

Żarówki DDM, których używam, znacznie przyciemniają się ze świateł drogowych do DRL. Nadal są zbyt jasne do użytku w DRL. Część z tego może być subiektywna.

Wrócę do tego.

Dla mnie to wskazanie, że są zbyt jasne. Chyba że standardowe halogeny robią to samo na tych samych znakach.

Żarówki DDM, których używam, ściemniają się znacznie od świateł drogowych do DRL. Nadal są zbyt jasne do użytku w DRL. Część z tego może być subiektywna.
Myślę, że to bardziej temperatura barwowa. Są znacznie bielsze, przechodząc w kierunku niebieskiego, niż halogeny. W świetle dziennym halogeny znacznie bardziej wtapiają się w słońce niż diody LED o wyższej temperaturze barwowej. To coś, co zauważasz od czasu do czasu, ale to nic w porównaniu z tym, co się dzieje, jeśli włączysz światła mijania.

Niekoniecznie polecałbym ci kupowanie tych, które mam, chyba że lubisz ten przesadnie biały, niebieski wygląd. Myślę, że niższa temperatura barwowa byłaby prawdopodobnie lepsza. Podejrzewam, że nie są łatwe do znalezienia, ale gdybym mógł znaleźć coś w rozsądnej cenie przy 5000K, wybrałbym to.

Niedawno kupiłem Ridgeline Sport 2021 i nie podoba mi się przyciemnione światło do jazdy dziennej. Moim poprzednim pojazdem był Acura TSX i zmieniłem światła do jazdy dziennej na LED. Diody LED były tak jasne, że mogłem z nich korzystać nawet po zachodzie słońca. Czy ktoś wymienił światła do jazdy dziennej w swoim modelu 2021/22 na LED, a jeśli tak, to gdzie znalazłeś żarówki?

Discussion starter · #16 ·
Niedawno kupiłem Ridgeline Sport 2021 i nie podoba mi się przyciemnione światło do jazdy dziennej. Moim poprzednim pojazdem był Acura TSX i zmieniłem światła do jazdy dziennej na LED. Diody LED były tak jasne, że mogłem z nich korzystać nawet po zachodzie słońca. Czy ktoś wymienił światła do jazdy dziennej w swoim 2021/22 na LED, a jeśli tak, to gdzie znalazłeś żarówki?
Jeśli przejdziesz do pierwszego posta, zobaczysz wiele przykładów żarówek LED do żarówki świateł drogowych/DRL dla Twojego Ridgeline. Tak naprawdę każda żarówka LED zamienna 9005 spełni swoje zadanie, jednak nie znalazłem jeszcze takiej, która ściemniałaby się do odpowiedniego poziomu DRL.

Jeśli przejdziesz do pierwszego postu, zobaczysz wiele przykładów żarówek LED do żarówki świateł drogowych/DRL dla Twojego Ridgeline. Tak naprawdę każda żarówka LED 9005 do wymiany spełni swoje zadanie, jednak nie znalazłem jeszcze takiej, która ściemniałaby do odpowiedniego poziomu DRL.
Ożywiam stary post, ponieważ ostatnio nie widziałem nic istotnego

Próbowałem saber led pro x 55watt od ddm, na które się zdecydowałeś. Jednak nie mogę dopasować żarówki. Wydaje się, że zakładki są nieco za grube, aby obrócić żarówkę i zablokować ją na miejscu.

Być może w ciągu ostatniego roku coś zmieniło się w żarówce lub obudowa w moim 23 RTL jest nieco inna.

Discussion starter · #18 ·
To dziwne, jak widać powyżej, miałem problem z żarówkami Saber 50w, zwróciłem je i teraz mam 55w Pro-X. Wątpię, żeby obudowa była inna. Może po prostu ciasne dopasowanie. Albo problem produkcyjny.

To dziwne, jak widać powyżej, miałem problem z żarówkami Saber 50w, zwróciłem je i teraz mam 55w Pro-X.

Wątpię, żeby obudowa była inna. Może po prostu ciasne dopasowanie. Albo problem produkcyjny.
OK, więc dowiedziałem się z czytania innego wątku, że moim problemem może być uszczelka O-ring na nowej żarówce. Wziąłem uszczelkę O-ring ze standardowych żarówek i założyłem je na nowe diody LED i wkręciły się idealnie.

Myślę, że zgadzam się z tobą, że te żarówki mogą być zbyt jasne dla DRL. Przyciemniają się znacznie, ale moim zdaniem wciąż są zbyt jasne. Są jednak niesamowite do świateł drogowych. Rozważam po prostu wyjęcie bezpiecznika świateł do jazdy dziennej i zachowanie żarówek LED do świateł drogowych.

Czy jest jakaś wada wyjęcia bezpiecznika świateł do jazdy dziennej, poza brakiem świateł do jazdy dziennej?

Discussion starter · #20 ·
Poza utratą DRL, nie. Jednak jedną rzeczą, którą możesz zrobić, aby złagodzić ten problem, jest zwiększenie czułości automatycznych reflektorów. Mam je ustawione na wysoką, a reflektory włączają się nawet w pochmurne dni.

1 - 20 of 63 Posts