Honda Ridgeline Owners Club Forums banner

RTL-T/2023 RTL-E 8-calowa wymiana jednostki centralnej

18K views 71 replies 16 participants last post by  Gibson99  
#1 ·
Po wielu próbach i błędach oraz tonach czytania tutaj, w końcu jestem zadowolony z końcowego wyniku tej zamiany. Oprócz niektórych ustawień, których nie używałem od czasu, gdy dostałem ciężarówkę i Lanewatch, nie straciłem niczego, na czym mi zależy. Dodaję to, aby pomóc każdemu, kto może zdecydować się na spróbowanie tego, ponieważ nie ma rzeczywistego złącza A firmy Metra, które pasuje. Oto tył OEM oznaczony dla tego, czego użyłem. Notacje korelują również z macierzą okablowania, którą tutaj dodaję.
412192

412193

Według Metry mój Ridgeline używa uprzęży 70-1729, tak jak jednostka 5-calowa. To nieprawda. To jest moje złącze A:
412194

ia to jest 1729:
412195

Na szczęście z pomocą schematów okablowania @CentexG2 i @bhom920 w celu znalezienia odpowiedniej uprzęży do rozłożenia (Axxess AX-DSP-HON2) udało mi się w końcu zbudować działającą uprząż. Musiałem również kupić uprząż Metra 70-1730 dla 8-pinowego złącza, aby użyć jej do fabrycznych przewodów subwoofera.
412196
412197

Udało mi się również uruchomić wszystkie elementy sterowania na kierownicy po skontaktowaniu się z Axxess, dowiedzieliśmy się, że moje urządzenie nie używa obu przewodów na złączu A. Aby uruchomić przyciski HFL, musiałem wpiąć się w uprząż E Pin 12 (Tan).
Dodałem piny do uprzęży C dla wielu widoków z kamery, a także dla wyzwalacza wstecznego i VSS.
Co dziwne, nie udało mi się uruchomić fabrycznej anteny FM. Użyłem odpowiedniego adaptera 40HD12 i zasiliłem go z Kenwooda, ale nie mogłem w ogóle uzyskać sygnału. Schemat złącza pokazuje tylko Traffic i Shield? Brak sygnału FM. Skończyło się na tym, że użyłem jednego z Amazon, który pasuje do tyłu lusterka. Poprowadziłem kabel w podsufitce razem z mikrofonem Kenwood. Udało mi się połączyć fabryczną antenę Shark Fin SiriusXM z adapterem SiriusXM SXV300 i to działa dobrze.
Umieściłem wzmacniacz pod fabrycznym miejscem jednostki centralnej, tak jak wszyscy inni, i działa tam świetnie. W przyszłości mogę spróbować pobawić się Lanewatch. Jestem prawie pewien, że mogę uruchomić przycisk na kolumnie, ale nie jestem tak pewien, czy włączy się sam, gdy włączę prawy kierunkowskaz. Na schemacie są 2 piny, które mnie niepokoją, ponieważ wydają się być używane do komunikacji z kamerą.
412199

Zacząłem to od 10-calowego ekranu DMX1037S, ale cholera, był ogromny, jasny i ogromnym celem kradzieży, więc zmniejszyłem go do DMX957XR
Oto wcześniej:
412200

A po z DMX1037S:

412201

i wreszcie efekt końcowy z DMX957XR:
412202

Oto moja lista części pomniejszona o błędy, które popełniłem po drodze:
1-Kenwood DMX957XR Head Unit
1-Kenwood KAC-M3001 Mono Amp
1-Zestaw okablowania Crutchfield AMP
1-Axxess AALC Remote RCA Level Controller
2-Monoprice 1,5 stopy Premium 2 wtyczki RCA/2 wtyczki RCA M/M 22AWG Cable
1-Axxess AX-DSP-HON2 Dla głównego złącza A
1-Metra 70-1730 Uprząż przewodów Wersja wzmocniona dla HONDA 2008 i nowszych (czarny) dla 8-pinowego połączenia subwoofera
2 -PAC USB-TY1 Adaptery USB
1 -40HD12 Adapter antenowy (nie działał) użyto GF-LINK New Am Fm Hidden Windshield Antenna Car Radio Truck zamiast
1-Axxess ASWC-1
1-SPDT Automotive Round Rocker Switch Center Off
1-SiriusXM SXV300AZV1 Adapter Sirius - trzeba było połączyć antenę płetwy rekina
1-Axxess AX-HON24RVC-6V Uprząż kamery cofania
1-Metra 95-7811HG Zestaw deski rozdzielczej Czarny błyszczący
Ogólnie jestem bardzo zadowolony z zamiany. Kenwood jest niesamowity i sam Wireless CarPlay był wart kłopotu. Wszystko zostało zrobione w taki sposób, że mogę po prostu podłączyć stare urządzenie i usunąć 2 positapy i wrócić do fabryki. Jeszcze raz dziękuję wszystkim tutaj za wszystkie informacje i pomoc! To było zabawne i irytujące, ale w końcu przynajmniej nigdy więcej nie będę musiał używać tego fabrycznego złomu.

#2 ·
Przetłumacz następujący tekst na następujące języki: niemiecki, holenderski, polski, francuski, portugalski, hiszpański.

A także dodanie schematów połączeń z innego wątku, aby można je było łatwo znaleźć. @CentexG2 daj mi znać, jeśli to nie jest w porządku, a ja je usunę.

Attachments

#4 ·
Dzięki! Szkoda, że było to konieczne, ale fabryczna jednostka wciąż miała problemy. Pierwsza została wymieniona w ramach gwarancji za utratę sygnału SiriusXM w słoneczne dni po trzykrotnym przywiezieniu jej i pokazaniu im nagrań. Następnie to urządzenie zaczęło losowo rozłączać CarPlay, z którego korzystam codziennie. Planuję zatrzymać ciężarówkę, więc było warto, ale Honda naprawdę musi podkręcić tempo, ponieważ nawet jednostki z 2021 roku są równie złe.

#5 ·
Czy ten Kenwood ma zastrzeżenie dotyczące uruchamiania, które nigdy nie znika, chyba że naciśniesz przycisk lub coś w tym stylu? Absolutnie nienawidziłem tego w moim ostatnim nieoryginalnym HU i postanowiłem, że nigdy więcej nie kupię takiego, który miałby tak irytujące uruchamianie.

#7 ·
Świetna robota, @cryptic1. Nowa jednostka dobrze pasuje do deski rozdzielczej. Pierwsza, którą wypróbowałeś, była OGROMNA. Dziękuję za udostępnienie.

• Like
Reactions: claypren
#16 ·
Kawał dobrej roboty, ale musiałeś naprawdę, naprawdę nienawidzić starego systemu fabrycznego, nie jestem pewien, czy jestem gotów się tego podjąć, chociaż wymieniłem kilka fabrycznych radiów, zanim zostały tak precyzyjnie "zintegrowane" ze wszystkimi systemami pojazdu.

#17 ·
Dobry kawałek pracy, ale musiałeś naprawdę, naprawdę gardzić starym systemem fabrycznym, nie jestem pewien, czy jestem gotów się z tym zmierzyć, chociaż wymieniłem kilka fabrycznych radiów, zanim zostały tak precyzyjnie "zintegrowane" ze wszystkimi systemami pojazdu.
Właściwie nie mam nic przeciwko temu, ale rozłączenia Carplay są do bani! Przeglądam teraz schematy okablowania dla mojego 2023, ponieważ zaczęło się to dziać cały czas w moim nowym Ridgeline. Mogę przywrócić prawie wszystko, z wyjątkiem tego, że moja nowa ciężarówka to RTL-E i ma oddzielny wzmacniacz. Będę musiał przetestować i sprawdzić, czy mogę użyć istniejącego wzmacniacza i po prostu zasilać go z wyjść przedwzmacniacza Kenwooda. Muszę również dowiedzieć się, czy przewód zdalnego włączania będzie działał na wzmacniaczu oem. Wyjąłem jednostkę główną i sprawdziłem, że jest zasadniczo taka sama jak mój RTL-T i nie wyświetla żadnych widocznych kodów ani świateł po odłączeniu, więc prawdopodobnie mam szczęście. Tak samo jak w starej ciężarówce, gdzie wydaje się, że po prostu zachowuje istniejące ustawienia. Chyba się przekonamy!

#19 ·
Cóż, używanie wzmacniacza Honda nie wchodzi w grę. Znalazłem kilka złączy obejściowych i zbudowałem wiązkę przewodów od Pioneera do panelu dolnego, gdzie znajduje się wzmacniacz. Natknąłem się na kilka nowych rzeczy tym razem... najwyraźniej mój 2023 nie ma złącza odtwarzacza CD, więc muszę poszukać nowego miejsca do podłączenia przewodu podświetlenia, mam mnóstwo problemów z istniejącą kamerą cofania (rozmyta, trzęsie się, dziwna), i niestety moje mocowanie metra nie pasuje idealnie... wydaje się, że kiedy zmienili fabryczny radioodtwarzacz, zmienili część wykończenia, gdzie znajduje się przycisk awaryjny... będę musiał przyciąć metra. Na razie mam 9-calowego Pioneera 3800 NEX i w większości działa. Mogę po prostu uruchomić nową kamerę cofania z tablicy rejestracyjnej, jeśli nie uda mi się tego rozgryźć. Tak naprawdę nie mam ochoty na prowadzenie tego przewodu.

#33 · (Edited)
Cóż, użycie wzmacniacza Honda nie wchodzi w grę. Znalazłem kilka złączy obejściowych i zbudowałem wiązkę od Pioneera do panelu dolnego, gdzie znajduje się wzmacniacz. Natknąłem się na kilka nowych rzeczy tym razem... najwidoczniej mój 2023 nie ma złącza odtwarzacza CD, więc muszę poszukać nowego miejsca do podłączenia przewodu podświetlenia, mam mnóstwo problemów z istniejącą kamerą cofania (rozmyta, trzęsie się, dziwna), i niestety moje mocowanie metra nie pasuje do końca... wydaje się, że kiedy zmienili fabryczny radioodtwarzacz, zmienili część wykończenia, gdzie znajduje się przycisk awaryjny... będę musiał przyciąć metra. Na razie mam włożonego 9-calowego Pioneera 3800 NEX i w większości działa. Mogę po prostu uruchomić nową kamerę cofania z tablicy rejestracyjnej, jeśli nie mogę tego rozgryźć. Ale tak naprawdę nie mam ochoty na prowadzenie tego przewodu.
Witaj, śledzę Twój post -
[/TD>
[TD]
Czy nigdy nie udało Ci się ponownie użyć kamery cofania z powodzeniem w Kenwoodzie? A może to problem z Twoim nowym Pioneerem?

I nie produkują adaptera anteny XM? Musiałeś go wlutować?

Mam 21' RTL-E, jeśli chodzi o wzmacniacz, to jest proste wejście przedwzmacniacza z fabrycznego radioodtwarzacza, które daje około 2 V, to stałe 2 V, wzmacniacz kontroluje głośność, aby mój DSP uzyskał czysty sygnał, podłączyłem się do przedwzmacniacza wchodzącego do fabrycznego wzmacniacza, musiałem użyć regulacji głośności z DSP.

Dzięki, Dave

#22 ·
Podłączony do wewnętrznych świateł LED i dodana nowa kamera cofania nad hakiem. Poza niewielkim przycięciem, aby dopasować deskę rozdzielczą Metra z nowszą płytą ostrzegawczą z 2023 roku, jest to zrobione. Wszystko działa dobrze powyżej oczekiwań i ponownie całkowicie warte zachodu. Bardzo zadowolony z 9-calowego ekranu.

#26 ·
W końcu skończone. Musiałem dodać zdalny przewód do starego wzmacniacza, aby go zasilić, który z jakiegoś powodu łączy się z gniazdkiem zasilania w łóżku. Zastąpiłem również ramkę awaryjną tą z modelu Pilot z 2017 roku, która pasuje do zestawu instalacyjnego. Wygląda jak fabryczny i działa idealnie, bez żadnych problemów od tamtej pory.

#34 ·
W końcu skończone. Musiałem dodać zdalny przewód do starego wzmacniacza, aby go włączyć, który z jakiegoś powodu łączy się z gniazdem zasilania w łóżku. Wymieniłem również ramkę awaryjną na taką z pilota z 2017 roku, która pasuje do zestawu instalacyjnego. Wygląda jak fabryczna i działa idealnie, bez żadnych problemów od tamtej pory.
Właśnie przyjrzałem się ramkom, wyglądają tak samo, czym różni się ta z pilota z 2017 roku?

#28 ·
dziękuję za zrobienie tego. W przyszłości może będę musiał ulepszyć mój 21'.
Myślałem, że nie może być o wiele gorzej niż mój 2017 i miałem prawie wszystkie wiązki przewodów i złącza pozostałe po starej ciężarówce. Jedyną rzeczą, która nie działa, jest głośnik centralny i naprawdę za nim nie tęsknię, ale być może popracuję nad tym w przyszłości.

#30 ·
Imponująca robota - nawet z moim doświadczeniem motoryzacyjnym, nie jestem pewien, czy bym się tego podjął.
Moje doświadczenie motoryzacyjne to jedyny powód, dla którego w ogóle próbowałem! :ROFLMAO: i moja całkowita frustracja z powodu tego POS Clarion OEM. Uwielbiam mojego Ridgeline pod każdym względem, z wyjątkiem tego śmiecia.