Honda Ridgeline Owners Club Forums banner
1 - 20 of 41 Posts

DS Murphy

· Registered
3 Posts
Discussion starter · #1 ·
Wczoraj jechałem moim 2019 RTLE (132 000 mil) i moja deska rozdzielcza zaczęła migać następującymi wskaźnikami:
  • Problem z systemem transmisji
  • Problem z systemem informacji o martwym polu
  • Moja kamera cofania nie działa
Zatrzymałem się u lokalnego dealera w Massachusetts. Byli wspaniali! Przynieśli go z powrotem, zeskanowali i otrzymali kod: P177A. A potem powiedzieli mi, że potrzebuję skrzyni biegów za 9000 $! Pojazd był skrupulatnie konserwowany i mam wszystkie zapisy. Zabiorę te zapisy do dealera dzisiaj. Facet z serwisu powiedział, że skontaktuje się z regionalnymi pracownikami serwisu Hondy, aby sprawdzić, czy mogą pomóc.
Czy ktoś ma z tym jakieś doświadczenie? I jakieś sugestie dla mnie? To mnie wykańcza, bo kocham tę ciężarówkę!
Z góry dziękuję.

Discussion starter · #2 ·
Aktualizacja: Regionalny przedstawiciel American Honda Motor zgodził się pokryć 75% kosztów wymiany skrzyni biegów na regenerowaną z 3-letnią/36-tysięczną milową gwarancją. Zostawia mnie to z kwotą około 1800 $ z własnej kieszeni. W głębi duszy uważam, że nie powinienem płacić ani grosza za naprawę znanego problemu, którego Honda nie rozwiązała. Zapytałem również o konwerter momentu obrotowego, przełączniki ciśnieniowe i wiązki przewodów. Według technika serwisowego nie ma żadnych kodów wskazujących na te problemy.

Czy powinienem przystąpić do naprawy? Negocjować mniejszy koszt z własnej kieszeni? A może zabrać pojazd gdzie indziej?

Dzięki za perspektywy. Opublikowałem to również w grupie G2 na Facebooku.

Powodzenia. Zgadzam się, nie powinniśmy płacić z własnej kieszeni za znaną wadliwą skrzynię biegów. Skończyło się na tym, że zapłaciłem 7 tys. dolarów z własnej kieszeni po negocjacjach i rabatach u dealera. Nasz dealer zaoferował "ograniczoną dożywotnią gwarancję", która nic nie znaczyła, ponieważ sami wykonujemy pracę i nie jesteśmy warsztatem z certyfikatem ASE. Honda nic nam nie pokryła. Ale mieliśmy 142 tys. km, kiedy nasz się zepsuł. Być może uda Ci się powalczyć o więcej u dealera lub poprosić o rabat, ponieważ osoby piszące zgłoszenia serwisowe mają pewną elastyczność.

Może nasz paragon pomoże Ci wynegocjować cenę?

Osobiście sprawdziłbym, czy mogą zrobić coś lepiej z ceną, a następnie przystąpiłbym do naprawy. Niezależny warsztat będzie kosztował więcej niż 1800 dolarów.

Auć. Ale wychodzisz na tym dobrze w porównaniu do wielu innych.

@zroger73 doda cię do długiej listy tych, którzy zostali spalone przez 6-biegową automatyczną skrzynię biegów Hondy. Jesteś w dobrym towarzystwie.

Czy ktoś ma z tym jakieś doświadczenie?
O tak - prawdopodobnie tysiące właścicieli. 6-biegowa skrzynia biegów była problematyczna w modelach Ridgeline z lat 2017-2019.

I jakieś sugestie dla mnie?
Tak - patrz poniżej.

Czy powinienem przystąpić do naprawy?
ABSOLUTNIE.

Negocjować mniej z własnej kieszeni?
Możesz spróbować, ale jest bardzo mało prawdopodobne, że się uda. Sytuacja wygląda tak, że Honda jest gotowa dostarczyć zamienną skrzynię biegów w ramach dobrej woli, ale nie jest gotowa zwrócić dealerowi kosztów robocizny wymaganej do jej wymiany. Dealerzy nie pracują za darmo, więc w efekcie płacisz za ich pracę przy wymianie skrzyni biegów, która jest dostarczana bezpłatnie. 1800 dolarów to zwyczajowa kwota za taką pracę. Negocjowanie mniejszych kosztów z własnej kieszeni wymagałoby od Hondy zwrotu dealerowi części lub całości kosztów robocizny. Niezależnie od tego, co Honda powinna lub nie powinna zrobić w oparciu o historię awarii tej skrzyni biegów, masz szczęście, że otrzymałeś tę ofertę. Dałbym im 1800 dolarów z uśmiechem na twarzy, zachowałbym paragon na wypadek, gdyby Honda zdecydowała się w przyszłości wydać przedłużenie gwarancji lub wezwanie do serwisu, aby móc ubiegać się o zwrot kosztów, a następnie sprzedałbym pojazd tuż przed upływem 3/36 gwarancji na skrzynię biegów.

Ech... Biegnij, żeby skorzystać z tej oferty, nie idź, z obawy, że ją wycofają, zanim tam dotrzesz.

Założyłbym, że miałeś jakiś rodzaj rozszerzonej gwarancji i miałeś świetne zapisy serwisowe u dealera, ponieważ uważam, że oferta Hondy jest hojna. Powiem, że oni (Honda) zapłacili za moje 3-krotne płukanie i napełnianie w 2017 roku, które miało problemy, ale wielu, wielu więcej tutaj zapłaciło z własnej kieszeni za tę usługę.
Oto wada sytuacji... Dostajesz z powrotem tę samą skrzynię biegów, która właśnie przedwcześnie zawiodła, o ile wiemy, więc jeździłbym nią do końca nowego okresu gwarancyjnego i wyrzuciłbym ją jak gorący śmieć. Wymieniłem mojego 17, ponieważ nie miałem pewności, że w ogóle mi pomogą w wymianie i wiedziałem, że dzień rozliczenia nadejdzie również w tym samochodzie.

Może udałoby ci się uzyskać 'dobrą wolę' na niektóre inne elementy serwisowe, podczas gdy twój RL jest demontowany (serwis paska rozrządu, regulacja świec zapłonowych lub zaworów itp.). Wiem, że są one nieco wcześnie zgodnie z harmonogramem MM, ale podczas gdy jest to rozebrane, byłyby to potencjalnie łatwe naprawy robocze. Tylko myśl. Och, zgadzam się również, że otrzymujesz najlepszą ofertę, jaką Honda zamierza zaoferować, w oparciu o doświadczenia wielu innych właścicieli. Powodzenia!

Skorzystaj z oferty i zdecyduj, czy zachować RL do czasu, gdy gwarancja dobiegnie końca, czy też wymienić go po naprawie, jeśli obawiasz się o długoterminową niezawodność. Płacenie tylko za robociznę za wymianę skrzyni biegów to tak dobra oferta, jaką prawdopodobnie otrzymasz.

Śpię jak dziecko, bo regularnie testuję swój i wymieniam płyn, jak przypomniał mi o tym mój ekspert. Śpię dobrze dzięki temu wszystkiemu. Teraz ta nowa rzecz z silnikiem może być jednak powodem do zmartwienia! Nigdy nie testowałem oleju silnikowego! Ale używam najlepszego dostępnego produktu do wymiany oleju i robię to za każdym razem przy 50% na MM (i nie resetuję deski rozdzielczej). To zapewnia przynajmniej dobrą jakość smarowania w silniku.

Śpię jak dziecko, ponieważ regularnie testuję swój i zmieniam płyn, jak przypomniał mi mój ekspert. Śpię dobrze dzięki temu wszystkiemu. Teraz ta nowa rzecz z silnikiem może być jednak problemem! Nigdy nie testowałem oleju silnikowego! Ale używam najlepszego dostępnego produktu do wymiany oleju i robię to przy 50% na MM (i nie resetuję deski rozdzielczej) za każdym razem. Zapewnia to przynajmniej dobrą jakość smarowania w silniku.
Ile mil na nim masz, Steve? Będzie interesujące zobaczyć, jak to się potoczy na dłuższą metę.

Zgadzam się z Billem co do niepokojącej części... Sprzedałem swój i całkowicie zniknęło.

Tak, zgadzam się na dłuższą metę. Właśnie dlatego zrobiłem to, co zrobiłem. W trosce o długoterminową niezawodność. Działało w Chryslerze LHS z 94 roku z problematyczną 4-biegową skrzynią biegów, więc powinno być tak samo w Ridgeline. Mam 68 tys. na Ridge, a LHS miał 115 tys., kiedy go sprzedałem, ale znałem następnego właściciela, który przejechał samochodem kolejne 85 tys. mil bez awarii skrzyni biegów.

Tak, zgadzam się co do dłuższego okresu. Właśnie dlatego zrobiłem to, co zrobiłem. W interesie długoterminowej niezawodności. Działało w Chryslerze LHS z 94 roku z problematyczną 4-biegową skrzynią biegów, więc powinno być tak samo w Ridgeline. Mam 68 tys. na Ridge, a LHS miał 115 tys., kiedy go sprzedałem, ale znałem następnego właściciela, który przejechał samochodem kolejne 85 tys. mil bez awarii skrzyni biegów.
Uważam, że obecnie znajdujesz się w "strefie zagrożenia" śmierci dla 6-biegowej skrzyni biegów (60 tys. - 95 tys.) i jeśli dotrzesz do 100 tys., to wygrana i najprawdopodobniej będziesz miał dobrą.

1 - 20 of 41 Posts