Honda Ridgeline Owners Club Forums banner

Wymiana siłownika zamka tylnych drzwi

38K views 13 replies 9 participants last post by  dennis.london  
#1 · (Edited)
Co zrobiłem dzisiaj:

Wymieniłem siłownik zamka drzwi w prawych tylnych drzwiach. Numer części 72115-SDA-A01
Image

Kroki: Narzędzia: głęboka nasadka 10 mm, duży Phillips, mały Phillips, bardzo mały płaski łeb. Narzędzia do usuwania wykończeń, niebieski klej do gwintów.

0. Zacznij od okna w pozycji GÓRA.

1. Wykręć śruby klamki. Odbywa się to poprzez usunięcie osłony wykończeniowej, aby odsłonić dwie śruby za klamką.
Image

1A) (OPCJONALNIE) Następnie odepnij kabel. Uważaj, aby nie złamać plastikowego zatrzasku, który trzyma kabel do uchwytu. Nie musisz wykonywać tego kroku. Możesz poruszać całym uchwytem na boki przez panel podczas jego wyjmowania w kroku 5
Image

2. Wykręć śrubę w uchwycie drzwi.
Image

3. Otwórz wykończenie drzwi za pomocą "narzędzi do usuwania wykończeń drzwi", aby zapobiec pękaniu plastikowych klipsów.
Image

4. Zdejmij plastikowe wykończenie nad zamkiem drzwi.
Image

5. Podnieś wykończenie drzwi i zdejmij je z krawędzi okna.

6. Odłącz złącze elektrycznego okna i żarówkę z dolnego rogu drzwi.

7. Ostrożnie zdejmij białą plastikową folię z prawej strony. W prawym górnym rogu znajduje się plastikowa osłona otworu, wysuń ją najpierw, aby nie rozerwać folii.

8. Wykręć śrubę prowadnicy szyby. Nasadka 10 mm.
Image

9. Wykręć śrubę, która trzyma zatrzask Door Pop Up.
Image

#2 ·
10. Poluzuj 3 śruby mocujące zatrzask drzwi. NIE ZDEJMUJ prawej górnej. Jest NAKRĘTKA, którą należy poluzować od wewnątrz za pomocą głębokiego gniazda 10 mm. Nie zgub nakrętki.
Image

Image

11. Po lewej stronie NAKRĘTKI powyżej zobaczysz gruby, okrągły pręt połączony z zatrzaskiem. Jest on utrzymywany na miejscu przez brązowy plastikowy klips, podobny do tego w klamce drzwi. Musisz go najpierw przesunąć w prawo, zanim będziesz mógł zdjąć pręt. Nie łam tego plastikowego klipsa.
Image

Image

12. Zdejmij teraz trzy śruby blokujące po usunięciu nakrętki, a także odłącz dwa złącza elektryczne. Upewnij się, że znajdziesz te zakładki na złączach i ściśnij je.
Image

13. Będziesz musiał wyciągnąć cały zatrzask obok szyny prowadnicy szyby (której śrubę usunąłeś w punkcie 8). Sam to rozgryziesz. Po prostu poświęć trochę czasu i zanotuj kąt, pod którym go usunąłeś, aby mieć pojęcie, jak go włożyć z powrotem.

14. Nie ma potrzeby wyjmowania dwóch kabli z drzwi lub z zatrzasku. Możesz po prostu nad nim pracować na kolanach.
Image

15. Wykręć tę śrubę, odepnij 2 plastikowe zatrzaski i wysuń ten metalowy bolec.

Image

Image

Image

Image

16. Przesuń plastikową osłonę w górę i wzdłuż kabli z dala od siłownika.

Image

17. Wykręć śrubę i odepnij kabel od siłownika. Następnie ostrożnie wysuń siłownik z zatrzasku, wyjmując ZIELONĄ plastikową dźwignię. Spójrz na drugą stronę, zobaczysz, gdzie musi zsunąć się z metalowej szyny.
Image

Image

18. Zainstaluj nowy siłownik i złóż wszystko z powrotem.

#7 · (Edited)
Spróbuję znaleźć obrazy i je odzyskać, ponieważ był to wątek, do którego subskrybowałem w celach informacyjnych, ponieważ jest to wątek, którego będę potrzebował w ciągu najbliższych kilku miesięcy.

• Like
Reactions: Sparkland
#9 · (Edited)
Wow, gdzie się podziały wszystkie zdjęcia? Korzystam z mojej prywatnej witryny hostingowej, a nie publicznej, więc linki nie powinny zostać usunięte.

-----------

Aktualizacja: 22 stycznia 2019
Jestem w kropce: Jeśli zacytujesz oryginalną wiadomość, zobaczysz osadzone linki IMG do zdjęć. Wszystkie linki są nadal dobre. Jednak z jakiegoś powodu forum ich nie wyświetla. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł, dlaczego tak się dzieje, daj mi znać.

Aktualizacja:
Wygląda na to, że forum nie pozwala mi pobierać zdjęć z mojego serwera, więc musiałem utworzyć album na forum i użyć linków stamtąd.

• Like
Reactions: Carsmak
#12 ·
Podbijam ten wspaniały wątek, ponieważ muszę to zrobić z tyłu po stronie pasażera, wydaje mi się. Zastanawiam się jednak, czy najpierw powinienem zrobić drzwi kierowcy, ponieważ mają ten sam problem. Zastanawiam się, czy jeden wpływa na pozostałe