Honda Ridgeline Owners Club Forums banner

Jaki jest numer części (P/N) dla filtra powietrza OEM?

28K views 15 replies 5 participants last post by  csimo  
#1 ·
Czy ktoś przypadkiem zna numer części Honda (OEM) dla standardowego filtra powietrza? Jedyne, co mogę uzyskać z patrzenia na filtr, to fakt, że jest on produkowany przez Filtech i najwyraźniej ich numer artykułu (numer części wewnętrznej, jak przypuszczam?), który znajduje się na filtrze, brzmi PP-TD30. Nie sądziłem, że ten numer mi się przyda i, jak przypuszczałem, ten numer był bezużyteczny w odniesieniu do filtra powietrza od innego producenta. Próbowałem kilku stron internetowych, takich jak ACDelco, Fram, Purolator i innych stron internetowych z tabelami odniesień krzyżowych i wyszukiwaniami itp., ale bezskutecznie.

Interesuje mnie nowy filtr z nanowlókien EaA firmy AMSOIL, ale na razie nie mogą wyszukać RL dla filtrów powietrza. Dałem im filtr powietrza K&N p/n: 33-2323, który otrzymałem z wątku na tym forum, mając nadzieję, że będą mogli go odnieść, ale też go nie mieli.

Poniżej znajduje się e-mail, który otrzymałem od AMSOIL dotyczący numeru części ich nowego filtra oleju z nanowlókien Ea (dla zainteresowanych), a także ich aktualnego filtra oleju SDF:

Dziękujemy za skontaktowanie się z AMSOIL w sprawie Twoich obaw.

W odpowiedzi na Twoje zapytanie, filtry odnoszą się do następujących:

Honda OEM 15400 PLM A01 --> SDF 13 lub EaO 13

Mobil1 1 110 --> Brak odniesienia krzyżowego

ACDelco PF2057 --> SDF 13 lub EaO 13

Purolator PL14640 --> SDF 13 lub EaO 13

K&N HP 1010 --> EaO 13

Fram PH7317 --> SDF 13 lub EaO 13

Niestety, nie mamy odniesienia krzyżowego dla filtra powietrza K&N, przepraszam :-(

Dziękujemy ponownie za możliwość odpowiedzi na Twoje obawy. Jak zawsze, skontaktuj się z nami ponownie, jeśli możemy Ci w czymś pomóc.

Z poważaniem,

Heidi Etterman
AMSOIL Technical Service

Dałem im kilka numerów filtrów oprócz Hondy, aby mieć absolutną pewność, że nie ma nieporozumień.

Oto linki dotyczące filtra powietrza EaA i filtra oleju Ea, jeśli ktoś jest zainteresowany: https://www.amsoil.com/storefront/eaa.aspx i https://www.amsoil.com/storefront/eao.aspx

Brzmi to w każdym razie interesująco w teorii. Wiem, że marketingowy szum rządzi jak zwykle, ale czasami jestem frajerem (może prawie cały czas ;) ) dla techno-bełkotu, niezależnie od tego, czy jest to faktycznie fakt naukowy i udowodniony, czy nie. Jedna z moich niezbyt nielicznych wad charakteru (czy to inteligencja?). :D

Na zdrowie!

#4 ·
csimo said:
Numer części Hondy dla filtra powietrza to 2047545. Cena katalogowa 20,10 $ a dobra cena uliczna to około 15,00 $.

-Joe
Dzięki, csimo, naprawdę doceniam szybką odpowiedź!

Przy okazji, jakie jest Twoje zdanie na temat produktów AMSOIL ogólnie? Wiem, że istnieje kontrowersja, jeśli chodzi o debatowanie nad nazwami marek kontra cena kontra rzeczywista skuteczność, zwłaszcza jeśli chodzi o temat oleju i filtracji.

Używałem dino przez lata (tj. Castrol, Valvoline, ...) z dobrymi wynikami, a w ciągu ostatnich kilku lat stałem się rodzajem fanem syntetyków, używając głównie Mobil1 w większości moich maszyn - motocyklach crossowych, samochodach, ciężarówkach i tak dalej. Zawsze byłem świadomy "złotej zasady" dla długiej, niezawodnej żywotności silnika: regularne wymiany OLEJU I FILTRA są generalnie koniecznością, niezależnie od marki lub typu (dino, syn.), o ile jest to produkt dobrej jakości. Ale z drugiej strony, mój umysł mówi mi jedno, a moje serce mówi mi drugie. Teraz generalnie wolę syntetyczny środek smarny niż na bazie ropy naftowej lub przynajmniej typu mieszanego - ale to MOJA OSOBISTA preferencja. Nawet gdy używam syn., mój interwał wymiany jest nadal stosunkowo krótki w zależności od pojazdu i zastosowania. Nadal jestem bardzo konserwatywny, jeśli chodzi o to. Nie zawracam sobie głowy analizą oleju, aby zobaczyć, jak daleko mogę go rozciągnąć (chociaż jest to w porządku dla tych, którzy wymagają tego z powodów ekonomicznych - zarządzanie/konserwacja floty lub dla tych, którzy po prostu preferują tę metodę). Koszt również mnie zbytnio nie obchodzi, wydaj 2 lub 3 $/qt. lub wydaj 6 lub 8 $/qt., wydaj tylko kilka dolarów na filtr o znanej dobrej jakości lub 10 do 15 $ o znanej/sprawdzonej jakości - na dłuższą metę nie robię tak wielu wymian rocznie w sumie i wolałbym wydać więcej na produkt wysokiej jakości dla spokoju ducha (prawdziwego lub wyimaginowanego!) ;). W porównaniu z tym, co płaci się za pojazd, olej i filtr to bardzo mały koszt, bez względu na to, czy jest to marka SuperTech czy Mobil1, AMSOIL, Redline, cokolwiek! Przez lata przeczytałem wiele na ten temat i tak długo, jak będą maszyny wymagające oleju i ludzie, którzy będą ich używać, temat ten zawsze będzie gorący. Brzmi, jakbym próbował przekonać samego siebie, prawda?

Musiałem zacząć rozmawiać o oleju, jakbym potrzebował kolejnej karty kredytowej!

Przepraszam wszystkich z góry - zrobiłem to - ROZPOCZĄŁEM KOLEJNY ZAKLĘTY wątek O OLEJU. Wygląda na to, że nie mam nic lepszego do roboty, tylko siedzieć i nudzić wszystkich tym tematem, ale szczerze mówiąc, mam - muszę iść i zacząć składać mój rower z powrotem. Założyłem ten wątek, aby dowiedzieć się o numerze filtra powietrza i skończyłem rozmawiając o oleju! Czy ktoś słyszał o terminie kompulsywny? :rolleyes: Może ten umrze szybką i miłosierną śmiercią! :eek:

#5 ·
swampler said:
Ze strony internetowej College Hills Honda Parts numer części to 17220-RJE-A00.

17220-RJE-A00 Element Assy., Filtr powietrza 1 2006 Ridgeline 19.90 15.52
Dzięki, swampler i csimo -- Cóż, nic tak jak różnorodność! :D

Myślę, że zrobię tak, jak powiedziałem w moim ostatnim poście, i nie będę siedział przy komputerze przez resztę weekendu. Zacząłem mówić o numerach części filtra powietrza, skończyłem na gadaniu o oleju, a teraz jestem jeszcze bardziej zdezorientowany (jakbym już nie był z natury).
Och, to mi przypomina, czas na moje leki! ;)

Ale poważnie, dzięki wam wszystkim -- to najlepsze forum, na jakim do tej pory byłem! Jestem pewien, że jeden, a może oba numery zadziałają!

Naprawdę doceniam szybkie odpowiedzi i wszystkie uwagi!

Na razie cześć --
Mal

#6 · (Edited)
Po pierwsze, oba numery części są poprawne. Ten, który zamieściłem, to numer części Hondy, a drugi to numer akcesorium. Oba działają.

A teraz do twojego pytania o Amsoil. Dwie części odpowiedzi.

Po pierwsze, filtry oleju i powietrza Amsoil są w porządku. Amsoil ich nie produkuje i zwykle można znaleźć filtry, które są tak samo dobre lub lepsze za znacznie mniejsze pieniądze.

Jeśli chodzi o olej Amsoil. Nie śledzę już zbytnio Amsoil, ale ostatnim razem, gdy sprawdzałem, mieli tylko jedną linię produktów, która posiadała certyfikat API, i była to linia XL-7500. Ten produkt to mieszanka syntetyczna, a nie ten, o którym twierdzą, że jest przeznaczony do wydłużonych okresów wymiany. Wszystkie w pełni syntetyczne produkty Amsoil nie posiadają certyfikatu API.

Twoja gwarancja Hondy wymaga używania oleju z certyfikatem API. Jeśli tego nie zrobisz, wszelkie potencjalne naprawy silnika mogą być na Twój koszt lub będziesz musiał próbować odzyskać pieniądze od Amsoil. Naprawdę nie obchodzi mnie, czy to Amsoil, czy jakakolwiek inna marka, nigdy nie powinieneś używać oleju bez certyfikatu API.

Amsoil może produkować dobre produkty, ale tak naprawdę nie wiemy, ponieważ nie poddają swoich produktów standardowym testom branżowym. Publikują wszelkiego rodzaju rzekomo „niezależne” testy, ale większość tych testów wykorzystuje nieodpowiednie testy dla silnika spalinowego i są dla mnie po prostu bezwartościowe, gdy odmawiają powiedzenia, kto przeprowadził testy. Na przykład test czterokulowy z anonimowego niezależnego laboratorium to żart. Test czterokulowy ma niewiele wspólnego z silnikiem spalinowym (jeśli testowałbym smar do przekładni, mógłbym nadać mu pewną wagę).

Wydłużone okresy wymiany nie mają sensu w przypadku nowoczesnych silników benzynowych. Kropka. Gdybyśmy prowadzili duże silniki Diesla (paliwo Diesla nie jest bliskie rozpuszczalnikowi, którym jest benzyna) z ogromnymi tolerancjami i doskonałą filtracją, miałoby to sens. Nasze silniki nie mają nic wspólnego z prawdziwym celem wydłużonych okresów wymiany. Każdy, kto forsuje wydłużone okresy wymiany, nie jest twoim przyjacielem. Czy to oznacza, że ​​nasz olej silnikowy jest naprawdę „zużyty” po 7500 milach? Nie, ale o wiele lepiej byłoby wymienić olej i filtr, zamiast wydawać mniej więcej tyle samo pieniędzy na dobrą analizę oleju, aby udowodnić coś innego.

Uważam Amsoil za firmę produkującą olej węża. Napełniają głowy swoich przedstawicieli kłamstwami... są bardzo skutecznie prani mózgi, aby uwierzyć w nieważne testy i różne inne kłamstwa, które im się opowiada. Nieliczni, którzy naprawdę poświęcają czas na poznanie zaangażowanej chemii i fizyki, czują się głupio, że wierzyli w to, co promował Amsoil.

Mógłbym tak mówić w nieskończoność na ten temat, ale myślę, że trafiłem w najważniejsze punkty.

-Joe

#7 ·
Zgadzam się z Tobą, Joe, ale mam problem z analizą oleju. Myślę, że można się wiele nauczyć z analizy oleju - nie zawsze, ale od czasu do czasu. Nie tylko powie Ci ona, w jakim stanie jest Twój olej, ale także czy występują jakieś problemy z minerałami, osadami, płynem przeciw zamarzaniu w oleju itp. Daje to dobre pojęcie o stanie silnika i o tym, czy silnik lubi używany przez Ciebie olej. Złe wyniki w niektórych obszarach mogą uzasadniać zmianę marki oleju.

Ponadto chciałbym naprawdę wiedzieć, czy OLM (Oil Life Monitor), który mamy, jest wystarczająco dokładny, abym mógł mu zaufać w kwestii interwałów wymiany oleju. Myślę, że tak, ale chcę mieć pewność. Liczba TBN w analizie zużytego oleju da mi dobre pojęcie o przewidywanej żywotności oleju i chciałbym to porównać z tym, co mówi mi OLM. W ten sposób będę miał pewność, że założenia poczynione przez monitor (wszystko, co może zrobić, to poczynić założenia) są zbliżone do rzeczywistej, fizycznej analizy samego oleju.

#8 · (Edited)
csimo said:
Po pierwsze, oba numery części są prawidłowe. Ten, który zamieściłem, to numer części Hondy, a drugi to numer akcesorium. Oba działają.
Dzięki, Joe, za wyjaśnienie.

csimo said:
Jeśli chodzi o olej Amsoil. Nie śledzę już zbytnio Amsoila, ale ostatnio, kiedy sprawdzałem, mieli tylko jedną linię produktów, która była certyfikowana przez API, i była to linia XL-7500. Ten produkt to mieszanka syntetyczna, a nie ta, o której twierdzą, że jest przeznaczona do wydłużonych okresów wymiany oleju. Wszystkie w pełni syntetyczne produkty Amsoil nie posiadają certyfikatu API
Ponownie sprawdziłem ich stronę internetową, a ich XLF 5w-20, 5w-30 syn. pokazuje następujące certyfikaty: API SM/CF, SL, SJ ..., ILSAC GF-4, 3 ..., ACEA A1/B1, JASO VTW, GM 6094M, Ford WSS-M2C930-A, Daimler Chrysler MS-6395N.

Ich ASL 5w-30 jest jednak jedynym, o którym wyraźnie twierdzą, że jest w 100% syntetyczny i kosztuje około dolara więcej za kwartę. Ma zasadniczo te same certyfikaty, co pierwsze dwa, z dodatkiem Volkswagona. Wydaje się więc, że pierwsze dwa są mieszankami, jak wspomniałeś, chociaż nie rozróżniają tego.

Rozumiem, że istnieją tak zwane w pełni syntetyczne oleje, takie jak wspomniany powyżej Amsoil, Mobil1 itp., a następnie są naprawdę w pełni syntetyczne, które, jak rozumiem, generalnie nie są dostępne dla Joe Public i są dość drogie. Syntetyki, o których generalnie myślimy i o których mówimy, mają pewną syn. strukturę polimerową w oleju bazowym, ale zawierają również naturalne, mineralne (naftowe) dodatki do oleju w swojej strukturze. Podczas gdy naprawdę syntetyczne są właśnie takie, całkowicie i całkowicie wytworzone w laboratorium - w ogóle żadnych naturalnych składników. Podczas gdy mieszanki to tylko mieszanka częściowego "pełnego" syntetyku (tj. synów typu Mobil1) zmieszanego z zapasem ropy naftowej. Cóż, w ogóle nie jestem ekspertem od oleju i na pewno nie chemikiem, ale myślę, że jestem blisko zrozumienia niektórych podstaw, jeśli chodzi o to, co odróżnia jedno od drugiego - przynajmniej mam taką nadzieję. Z tego, co wiem, Mobil1, AMSOIL, Redline itp. mogą twierdzić, że są w pełni syntetyczne ze względu na pewną techniczną definicję, ale za nic nie mogę przypomnieć sobie dokładnego powodu bez robienia jakichś badań. Działy marketingu i sprzedaży tych firm pracują w nadgodzinach, wykorzystując tę lukę.

Długie i krótkie z tego wszystkiego jest takie, że po prostu trzymam się tego, czego używałem i co dobrze dla mnie działało.

csimo said:
Na przykład test czterech kulek z anonimowego niezależnego laboratorium to żart. Test czterech kulek ma niewiele wspólnego z silnikiem spalinowym (jeśli testowałbym smar do przekładni, mógłbym nadać mu pewną wagę)
Tak, myślę, że pamiętam i rozumiem trochę o tym, próbując zrównać test 4-kulkowy z silnikami, podczas gdy w rzeczywistości demonstruje on zdolność oleju bazowego do utrzymania jego lepkiej natury (struktury polimerowej) pod naprężeniem ścinającym i ciśnieniami występującymi między kołami zębatymi skrzyni biegów (tj. manualnej skrzyni biegów). Czy jestem w połowie na właściwym torze?

Jeśli chodzi o analizę oleju, widzę ją w przypadku generatorów diesla, pojazdów flotowych lub w każdej sytuacji, w której liczy się czas i pieniądze. Długie okresy wymiany oleju i zastosowania o dużym obciążeniu są dobrze przystosowane do analizy oleju, ale tradycyjny rodzinny samochód, jeśli jest odpowiednio pielęgnowany i konserwowany zgodnie z co najmniej standardami producenta, tak naprawdę tego nie wymaga, chyba że ktoś jest po prostu ciekawy, jak sądzę. Z wieloma pojazdami i maszynami (motocyklami, samochodami, kosiarkami do trawy itp.), które posiadałem, konserwowałem i w których uczestniczyłem (na przykład '87 Mazda 626 z przebiegiem 293 000 mil, oryginalny silnik, brak zużycia oleju, przynajmniej nie tego palącego), moje doświadczenie pokazuje mi tylko, że pilność w konserwacji, nie nadużywanie maszyny i dobre prowadzenie dokumentacji w celu dostrzegania trendów itp. to wszystko, czego naprawdę potrzeba, aby utrzymać większość maszyn w dobrym stanie przez lata i/lub setki tysięcy mil. Zdecydowanie nie ma problemu z analizą oleju, po prostu nie widzę, aby było to najważniejsze dla codziennego faceta/dziewczyny i jego lub jej ulubionej jazdy. Tylko moje przemyślenia - bez problemu!

Jeszcze raz dzięki!

Ciao (nie "chow", jak w jedzeniu -- chyba byłem głodny, kiedy ostatnio się wylogowałem:)
Mal

#9 ·
Uważam za interesujące, że 7500 mil wydaje się być najczęściej wymienianą wartością, ale Civic Hybrid jest ustawiony na 10000 mil między wymianami oleju, a w tej chwili wygląda na to, że mój Ridgeline przekroczy 7500 mil przed koniecznością wymiany oleju. Czy to dziwne, że oba moje Hondy przekraczają to, co firmy naftowe nazywają wydłużonym okresem? Kieruję się tym, co mówią mi instrukcje i pojazdy Hondy. Muszę założyć, że nie zamierzają udzielać gwarancji na pojazdy bez pewności, że większość z nich nie będzie miała problemów w oparciu o ich zalecenia.

#10 ·
captmiddy, zamierzałem wspomnieć o tym samym wcześniej, jeśli chodzi o mój OLM wskazujący 50% pozostało, kiedy osiągnąłem około lub pomiędzy 3800 -3900 milami. Jeżdżę głównie po drogach wiejskich/autostradach z pewną domieszką miast i miasteczek. Do tej pory byłem tylko raz na autostradzie przez około 150 mil. Mam około 4400 i wciąż pokazuje 50%. Zaczęło mnie to trochę zastanawiać i pomyślałem sobie więcej niż raz, czy to w ogóle jeszcze działa. To sprawia, że chcę po prostu zaplanować moje zmiany w oparciu o przebieg, tak jak jestem do tego przyzwyczajony. Technologia, im bardziej zaawansowana, tym więcej może pójść źle -- Murphy zawsze wydaje się pracować w nadgodzinach!

-- Mal

P.S. powinienem był zmienić nazwę tego wątku, chłopcze, o co chodziło z numerami filtrów powietrza?

#11 ·
Kilka wiadomości, aby pokazać Ci, jak zwodniczy może być Amsoil. Wybiorę tylko te produkty, które prawdopodobnie byłyby używane w Ridgeline.

Seria 2000 Syntetyczny olej silnikowy 0W-30.
"Olej silnikowy AMSOIL Series 2000 Synthetic 0W-30 spełnia lub przewyższa wymagania dotyczące ochrony silnika wszystkich krajowych i zagranicznych silników benzynowych i wysokoprężnych, określających następujące elementy:

• API SL/CF, SJ, SH"
Czy ten produkt posiada certyfikat API i spełnia wymagania dotyczące pokrycia gwarancyjnego przez Hondę?

Attachments

#13 ·
A co z Amsoil Extended Life 5W-20 Synthetic Motor Oil (XLM)

"Syntetyczne oleje silnikowe AMSOIL Extended Life doskonale nadają się do stosowania we wszystkich typach pojazdów zasilanych benzyną. Są one zalecane do wszystkich krajowych i zagranicznych pojazdów wymagających którejkolwiek z wymienionych specyfikacji wydajności:
XLM 5W-20 Synthetic Motor Oil
  • API SM/CF, SL, SJ ...

Attachments

#14 ·
Albo ten Amsoil Extended Life 5W-30 Synthetic Motor Oil (XLF) "Syntetyczne oleje silnikowe AMSOIL Extended Life doskonale nadają się do stosowania we wszystkich typach pojazdów zasilanych benzyną. Są one zalecane do wszystkich krajowych i zagranicznych pojazdów wymagających którejkolwiek z wymienionych specyfikacji wydajności: XLM 5W-30 Synthetic Motor Oil
  • API SM/CF, SL, SJ ..."

Attachments

#15 ·
Ilu z was mogłoby przeczytać stronę Amsoil lub przejrzeć ich opisy i wiedzieć, że pierwsze dwa (ich droższe produkty) NIE są produktami z certyfikatem API. Drugie dwa... tańsze... są certyfikowane przez API.

Zauważ, jak zwodniczy jest opis? Czy nie sądzisz, że pierwsze dwa są certyfikowane przez API? Spójrz na gwiazdkę certyfikatu API na drugich dwóch i zobacz, jak Amsoil próbował "symulować" gwiazdkę na produktach niecertyfikowanych?

Żadna firma, która by tak postąpiła, nie jest dla mnie.

-Joe