Honda Ridgeline Owners Club Forums banner

Would you like to see temperatures (transmission, coolant, etc) on the dash display?

1 - 20 of 61 Posts

zerog2k

· Registered
2020 Ridgeline RTL-E Pacific Pewter
700 Posts
Discussion starter · #1 · (Edited)
Nie jestem pewien, czy poruszono to wcześniej, ale nie jestem pewien, dlaczego Honda nie może mieć MID (wyświetlacz wieloinformacyjny na zestawie wskaźników), strony, która wyświetla różne temperatury (tj. temperatury skrzyni biegów i płynu chłodzącego), tj. do holowania, poza "autostradą" itp. Zastanawiam się, czy więcej osób (jak ROCers tutaj) przekazuje informacje zwrotne do Hondy, prosząc o tę (stosunkowo prostą) funkcję, mogliby ją dodać w przyszłych modelach.
Z jednej strony rozumiem, dlaczego chcieliby to po prostu uprościć, ale myślę, że jest wystarczająco dużo osób, które wolałyby to zobaczyć (bez konieczności uciekania się do wskaźników z rynku wtórnego).
Więc powiedz Hondzie, że chcesz to zobaczyć w RL!

Edytuj. Myślę, że możesz przekazać opinię bezpośrednio do Hondy tutaj:
(Wybierz temat: Pojazdy, Podtemat: Sugestia)

Obawiam się, że to myślenie życzeniowe. Ale zgadzam się i chciałbym, żeby był pełny zestaw standardowych wskaźników.

• Like
Reactions: Bill_R
Jasne, byłoby miło, ale nie jeśli prowadzi to do takich problemów (problemy z 'nową' magistralą danych itp.) ...
o_O

Discussion starter · #5 ·
Jasne, byłoby miło, ale nie jeśli prowadzi to do tego rodzaju problemów (problemy z 'nową' magistralą danych itp.) ...

o_O
Cóż, to samo w sobie nie powinno powodować takich problemów, jakie tu widzimy. To coś, co już znajduje się w strumieniach danych ECM/TCM, które są odczytywane przez inne części systemu, więc dodanie strony wyświetlania powinno być trywialne.
Ale jak zasugerowano wcześniej, nie jestem pewien, czy Honda uważa, że ​​większość jej konsumentów uznałaby to za TMI (zbyt wiele informacji) i cały czas przychodziłaby do dealera/Hondy z "O mój Boże, moja skrzynia biegów mówi, że ma 212F - to się gotuje - zaraz wybuchnę!!!!"

Discussion starter · #6 ·
Łatwiej byłoby podłączyć czujnik szeregowo na wężu i podłączyć go do manometru. Na rynku jest ich mnóstwo. Wadą jest to, że potrzebujesz manometru dla każdego czujnika.
Temperatury są już rejestrowane i dostępne na linii canbus w porcie ODB2 od około 2009 roku.
Chodzi tylko o to, że jest to niestandardowy pid, ponieważ nie znajduje się w normalnym zestawie danych związanym z "emisjami", ale tam jest, komputery na to patrzą, a skanery Honda/narzędzia diagnostyczne obd mogą to odczytać... Po prostu chcę to wyświetlać natywnie, jak wszystkie inne pick-upy. Nie potrzebuję wskaźnika temperatury skrzyni biegów jako pierwszorzędnego wskaźnika na desce rozdzielczej, ale byłoby miło móc go wybrać na stronie MID w ten sam sposób, w jaki można przeglądać ciśnienie w oponach na stronie stanu TPMS.

Discussion starter · #7 ·
Na marginesie, projektem pobocznym, nad którym obecnie pracuję, jest inżynieria wsteczna sprzętu na jednym z tych tanich ( <$30) wyświetlaczy "komputera samochodowego" (Autool X50 Plus), który może odczytywać magistralę CAN jak Ultragauge i Scangauge, ale nie posiada żadnych zaawansowanych możliwości odczytu rozszerzonych/niestandardowych identyfikatorów PID dla specyficznych dla producenta rzeczy, takich jak temperatury ATF itp. To tylko oprogramowanie i mam nadzieję, że w ciągu kilku następnych miesięcy będę mógł coś umieścić na githubie, jeśli czas osobisty na to pozwoli ;)

Temperatury są już rejestrowane i dostępne na linii canbus w porcie ODB2 od około 2009 roku.
Z tego co rozumiem, G1 nie miał takiej możliwości. Jestem świadomy istnienia G2, ale wiąże się to z użyciem ScanGauge za ponad 150$.

Discussion starter · #10 · (Edited)
Z tego, co rozumiem, G1 nie miał takiej możliwości. Znam G2, ale wiąże się to z użyciem ScanGauge za ponad 150 $.
G1 miał to, ale tylko w MY 2009 i nowszych, które używały protokołu obd2 opartego na canbusie (ISO 15765-4) zamiast starszego protokołu (ISO 9141)?

Sprawdziłem, że było to w moim 2014 RTL (choć w niestandardowym pid [usługa: 0x22, pid: 0x2201] "pakiet"), i byłem w stanie to zobaczyć za pomocą aplikacji CarScanner IOS (z protokołem "OBD-II/EOBD + AT(CAN)") + adapter vgate icar pro ble 4.0. (jest to ukryte w dużym pakiecie danych, który zawiera inne dane/temperatury/obroty, flagi dotyczące pozycji zmiany biegów itp.).

Image

Attachments

Discussion starter · #11 ·
Rozumiałem, że G1 nie miał takiej możliwości. Znam G2, ale wiąże się to z użyciem ScanGauge za ponad 150 $.
Zgadza się, i myślę, że 150 $ to za dużo, żeby zobaczyć temperaturę ATF.
Myślę, że powinno to kosztować 50 $ lub mniej, a co więcej, powinno to być coś, co Honda może nam pokazać na MID w stronie informacyjnej ;) (Możesz zobaczyć, do czego zmierzam ;)

Istnieje zaleta możliwości przenoszenia ScanGauge z jednego pojazdu do drugiego. Przenoszę się z jednego na drugi od 2005 roku i odczytałem/wyczyściłem kody dla sąsiadów/przyjaciół więcej razy, niż pamiętam. (y)

118.4F.........od zimnego startu?, temperatura otoczenia?, temperatura płynu chłodzącego już przy +/-188F?

Zimny start.....vs 106F otoczenia.

Attachments

Discussion starter · #13 ·
Istnieje zaleta możliwości przenoszenia ScanGauge z jednego pojazdu do drugiego. Przenoszę się z jednego do drugiego od 2005 roku i odczytałem/wyczyściłem kody dla sąsiadów/przyjaciół więcej razy niż pamiętam. (y)

118.4F.........od zimnego startu?, temperatura otoczenia?, temperatura płynu chłodzącego już na poziomie +/-188F?

Zimny start.....vs 106F otoczenia.
Tak, to było zaparkowane na podjeździe po "zimnym" starcie, silnik pracujący na biegu jałowym w bardzo upalny dzień (temperatura płynu chłodzącego silnika na innym zrzucie ekranu wynosiła 127,4F w tym samym czasie co 118F na ATF, a temperatura powietrza dolotowego wynosiła 136F). Albo coś w tym stylu.

Jeśli chodzi o scangauge/ultragauge itp. Zgadzam się, że jest to przydatne urządzenie do wielu rzeczy, ale dla mnie jest to trochę za drogie jak na wskaźnik temperatury skrzyni biegów (do czego bym go używał, ponieważ jeśli chcę pobrać/wyczyścić kody lub spojrzeć na inne czujniki, zrobię to z aplikacji telefonicznej + dongle obd). W każdym razie zobaczymy, czy moim ambitnym celem, jakim jest zdobycie taniego "komputera samochodowego" do wyświetlania niektórych brakujących wskaźników, ala scangauge, jest coś, co mogę osiągnąć z resztą "życia" (praca, rodzina itp. ;)

To wszystko zaczęło się od chęci holowania nowej przyczepy kempingowej rpod, która (przy około 3800 funtach suchych) prawdopodobnie będzie blisko maksymalnej masy holowania (~4800 funtów to TT GVWR) i myślałem o zrobieniu tego z moim G1 z 2014 roku. Prawie kupiłem odpowiedni pełnowymiarowy półtonowy (przejechałem testowo Silverado, RAM 1500, F-150 itp.), ale potem czytając wszystkie raporty o jakości holowania G1 vs G2 6AT, a teraz z G2 ZF9, zdecydowałem, że mój CitiTruq poradzi sobie z tym dobrze. Więc jestem tutaj z nowym 2020 RL ;) (i obwiniam za to waszych szalonych ROCerów)
Nadal muszę monitorować temperaturę skrzyni biegów podczas holowania... Czekanie na włączenie się kontrolki przegrzania AT jest, moim zdaniem, trochę za późno, aby dowiedzieć się o problemach termicznych ;)

tak, to było zaparkowane na podjeździe po "zimnym" starcie, silnik pracował na biegu jałowym w bardzo gorący dzień (temperatura płynu chłodzącego silnik na innym zrzucie ekranu wynosiła 127,4F w tym samym czasie co 118F na ATF, a temperatura powietrza dolotowego wynosiła 136F). Albo coś w tym stylu..................
Interesujące, obserwuję, jak TFT bardzo powoli rośnie, aby wzrosnąć po zimnym starcie.......około 70-80 stopni poniżej normalnego zakresu roboczego ECT. Zdjęcie nr 1 (post nr 12) pokazuje "Zimny Start" różnicę TFT/ECT wynoszącą zaledwie 2 stopnie. To nazywam zimnym startem. ECT wynosi łatwo +/-188F (o tej porze roku) do czasu, gdy TFT osiągnie 118F (w mieście, bez holowania).

TFT nadal powoli rośnie i ostatecznie przekroczy ECT nawet o 20 stopni (szczyt 211F zaobserwowano), powolna jazda, po mieście, trzycyfrowa temperatura otoczenia, bez holowania, przed instalacją chłodnicy skrzyni biegów. Po instalacji chłodnicy, TFT osiągnął szczyt 171F, takie same/podobne warunki jazdy.

Teraz są dane dotyczące zimnego startu... w pewnym sensie. Nie działa, stoi 24 godziny w garażu, deska rozdzielcza pokazuje 94F. Ponieważ wyświetlacz na desce rozdzielczej jest o 1 stopień zaniżony, prawdopodobnie trzeba oddać Rigi do naprawy gwarancyjnej. :eek: ;) LOL

Attachments

Discussion starter · #16 ·
Jest możliwe, że było to w fazie schładzania po uruchomieniu, nie pamiętam dokładnie, w jakiej fazie działania się znajdowało, więc nie przywiązujcie zbytniej wagi do relacji z temperaturami, wiem tylko, że był to rzeczywiście czujnik temperatury ATF (przynajmniej miało to sens w tym sensie, że rósł znacznie wolniej w porównaniu z temperaturami wlotu i płynu chłodzącego i tak naprawdę nie zaczął rosnąć, dopóki jeździłem po okolicy ze zmieniającą się skrzynią biegów).

Czy stary, nieaktywny smartfon może być używany z urządzeniem Bluetooth podłączonym do portu OBD-II?

Czy stary, nieaktywny smartfon może być używany z urządzeniem Bluetooth podłączonym do portu OBD-II?
Powinien. Używałem Torque Pro na tablecie Nexus z 2013 roku z donglem Bluetooth OBD za 13 USD.

Ponadto, zgodnie z prawem, nieaktywny telefon komórkowy może być używany do wybierania numeru 911 w nagłych wypadkach.

1 - 20 of 61 Posts